Nieuwe tijdelijke repetitieruimte voor het Residentieorkest

31-08-2016

Na een onrustige periode heeft het RO haar nieuwe tijdelijke onderkomen in de monumentale school aan de Meppelweg te Den Haag in gebruik genomen. Met Prokofievs "Dance of the Knights" klonk de eerste muziek in het atrium, nu orkestrepetitieruimte, na de aanpassingen die in de zomer van 2016 gerealiseerd zijn.

Het atrium van de school aan de Meppelweg was jaren geleden al in beeld als mogelijke repetitieruimte voor het orkest. Nadat eind 2015 bleek dat de repetitieruimte bij het Zuiderstrandtheater niet voldeed, zijn in december in de school aan de Meppelweg zeer basale maatregelen getroffen zodat het orkest hier enkele maanden zou kunnen repeteren. Het plan was destijds om de repetitieruimte bij het Zuiderstrandtheater te verbouwen, maar dit bleek na onderzoek te kostbaar en te risicovol. Het orkest had daarnaast te kennen gegeven zich best goed thuis te voelen aan de Meppelweg. Daarom is besloten het atrium aan de Meppelweg in de zomer van 2016 aan te passen.

Peutz heeft hiervoor een akoestisch ontwerp gemaakt. In nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag als opdrachtgever, het RO als gebruiker en Vorm & Decor als uitvoerende partij is het atrium in zeer korte tijd en met beperkte middelen aangepast tot een zeer geschikte orkestrepetitieruimte. Rond het orkest zijn reflecterende houten panelen geplaatst, die tezamen met de klankkaatsers onder het plafond voor een gelijkmatige geluidverstrooiing en klankkeur verzorgen. Hiermee wordt een goede onderlinge hoorbaarheid tussen de instrumentgroepen gerealiseerd, alsmede een juiste balans in luidheid en klank.