Windtechnologie

We maken een terras of een entree van een gebouw op een plek waar de bezoekers geen of weinig last hebben van de wind. Een winderig winkelcentrum nodigt niet snel uit tot een bezoek. Vooral rond hoge gebouwen kan het stevig waaien, kan het zelfs gevaarlijk worden bij harde wind. Een windturbine zetten we juist op een plek waar het hard waait. En waar de wind gelijkmatig aanstroomt.

Bij luchthavens en helicopterplatforms kan de wind aanvliegroutes verstoren. Vooral hoge gebouwen bij landingsbanen en platforms kunnen de lucht zo turbulent maken dat gevaarlijke situaties ontstaan. Op zee kan de opbouw van een offshore-platform of van een zeeschip voor vergelijkbare gevaren bij een helideck zorgen.

De wind kan uitlaatgassen van schoorstenen, voer- en vaartuigen, en gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij fabrieksprocessen, wegblazen en verdunnen zodat we er geen last van hebben. Soms staat de wind verkeerd en hebben we juist wel last van rook of stank van een nabijgelegen industrieterrein.

Gebouwen die bij elkaar in de omgeving staan beïnvloeden elkaar. Daardoor kan de windbelasting op een constructie plaatselijk fors oplopen. Wel iets om rekening mee te houden bij het ontwerp.

Wat doen wij?

Met speciale computerprogramma's berekenen we de windstromingen rond een gebouw. Als het te complex wordt, zoals in een stedelijke omgeving of bij de verspreiding van uitlaasgassen op een schip, gebruiken we onze windtunnel. Bij deze onderzoeken bootsen we de werkelijkheid na en laten we de wind rondom een model of maquette stromen om te onderzoeken wat er gebeurt. We hebben meer dan 35 jaar ervaring met windtunnelonderzoek.