Afschaffing NOx-emissiehandel; overgangstraject nog onbekend

16-03-2012

De ministerraad heeft besloten tot afschaf van de NOx-emissiehandel. De reden is het niet functioneren hiervan zoals bedoeld. Het treffen van dure NOx-reducerende maatregelen wordt hierdoor wellicht noodzakelijk. De keuze van het afkopen vervalt immers.

De emissiehandel in stikstofoxiden (NOx-emissiehandel) wordt afgeschaft, heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu besloten. Nog voor de zomer zal een wetsvoorstel daartoe aan de Tweede Kamer worden verzonden.

Reden afschaffing
De reden van de voorgenomen afschaf is het niet functioneren van de NOx-emissiehandel. De monitoring van de NOx-emissies leidt tot hoge kosten voor metingen, installeren brandstofmeters, administratieve lasten en dergelijke. Deze kosten zijn onevenredig hoog en niet of nauwelijks stimulerend om zo min mogelijk NOx uit te stoten. Investeringen om de NOx-emissie te beperken bleven daardoor veelal uit. Het aankopen van emissierechten is in de meeste situaties interessanter.

Wat gebeurt er na afschaf van de NOx-emissiehandel?
Na afschaf van de NOx-emissiehandel moet weer voldaan worden aan de emissie-eisen gesteld in de bestaande wet- en regelgeving. Daarnaast kunnen strenge emissie-eisen in de omgevingsvergunning worden opgenomen. De meeste bedrijven hebben in hun omgevingsvergunning geen NOx-emissie-eisen. Middels ambtshalve wijziging zullen deze waarschijnlijk worden opgenomen in de vergunning. Voor sommige bedrijven kan dit betekenen dat er alsnog dure NOx-reducerende maatregelen getroffen moeten worden om de NOx-emissie omlaag te krijgen. Op dit moment is nog niet bekend hoe het overgangstraject zal gaan verlopen. 

Contactpersoon: j.deklerk [at] zoetermeer.peutz.nl (Joost de Klerk)