Trillingmetingen: score zeer goed

06-02-2013

Op 27 september 2012 vond op het Centraal Station in 's-Hertogenbosch een ringonderzoek trillingmetingen plaats. Doel was inzicht te krijgen in de betrouwbaarheid en meetonzekerheid van trillingmetingen. Peutz scoort “zeer goed”.

Opzet
Bij het onderzoek zijn op een van de perrons gedurende 2 uur de trillingniveaus gemeten als gevolg van de passerende treinen. Bij de metingen zijn de grootheden bepaald die relevant zijn in het kader van toetsing aan de SBR-richtlijn A (schade aan gebouwen) en de SBR-richtlijn B (hinder voor personen).

Initiatiefnemer en deelnemers
Initiatiefnemer en tevens deelnemer, is de provincie Noord-Brabant, Directie Ruimtelijke Ontwikkeling & Handhaving. Het onderzoek kent 14 deelnemers met in totaal 26 meetsystemen van een 4-tal verschillende fabricaten. Onder de deelnemers bevinden zich overheden, adviesbureaus op het gebied geo- en funderingstechniek, en adviesbureaus op het gebied van trillingtechniek.

Red Box
Peutz heeft aan het onderzoek deelgenomen met het meetsysteem Syscom MR2002 (“Red Box”). Dit is een van de meetsystemen die binnen Peutz beschikbaar is en die onder andere wordt ingezet op locaties waar gedurende langere tijd de optredende trilling geregistreerd dienen te worden.

Uitkomst
De meetresultaten van de afzonderlijke deelnemers zijn door de provincie Noord-Brabant uitgewerkt en beoordeeld. Uitgaande van de beoordelingswijze van de provincie scoort Peutz bij alle metingen de kwalificatie "zeer goed".

Contactpersoon: l.lemmers [at] peutz.nl (Leon Lemmers)