Versoepeling èn aanscherping ontheffingsbeleid bouwlawaai

16-05-2014

Met de wijziging van het Bouwbesluit 2012 per 1 april 2014 is het ontheffingbeleid voor bouwlawaai aangescherpt èn versoepeld. Versoepeld omdat de standaard grenswaarden nu ook gelden op zaterdag. Aangescherpt omdat voor werkzaamheden buiten de dagperioden zonder meer een ontheffing moet worden aangevraagd.

Er is geen ontheffing nodig wanneer er door het bevoegd gezag (gemeente) bouwlawaai-beleid is vastgesteld en de werkzaamheden conform dit beleid worden uitgevoerd.

Verschillen in beleid

Hoewel er een landelijk wettelijk kader is vastgesteld voor bouwlawaai is men in veel situaties dus ook afhankelijk van gemeentelijk beleid. Uit een groot aantal projecten die wij begeleiden, blijkt dat er flinke verschillen zijn in dit gemeentelijke bouwlawaai-beleid wat kan leiden tot stringente eisen bij de uitvoering. Wij kunnen dergelijke ontheffingstrajecten voor u begeleiden waarmee de voortgang van het project kan worden bevorderd.

Andere wijzigingen

De wijzigingen in het Bouwbesluit die ten aanzien van bouwlawaai per 1 april van kracht zijn gegaan, omvatten ook een artikelnummer-wijziging (artikel 8.4 Geluidhinder wordt artikel 8.3 Geluidhinder), verduidelijking van de definitie van de 'dagwaarde' en het schrappen van de ontheffingsvoorwaarde dat de activiteit conform 'de meest gunstige werkwijze' dient te worden uitgevoerd.

Cursus volgen

Wij organiseren een cursus 'Hoe om te gaan met Bouwlawaai' waarin uitgebreid wordt ingegaan op de praktische gevolgen van deze wijziging van het Bouwbesluit. Zie voor meer informatie: Peutz Academy.

Contactpersoon: w.vandermaarl [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20bouwlawaai) (Wim van der Maarl)