Duurzaamheid bij Peutz

Peutz realiseert 500 zonnepanelen op haar daken in Mook. Na eerste stappen in de reductie van de energiebehoefte, w.o. het vervangen van TL- door LED-verlichting, is nu een volgende stap gezet met de duurzame opwekking van energie. De platte daken van de laboratoria op de Peutz campus in Mook lenen zich uitstekend voor de plaatsing van de zonnepanelen. De 500 panelen hebben een vermogen van 135 kWp en voorzien daardoor in een groot deel van de energiebehoefte van de vestiging. Daarmee neemt Peutz haar verantwoordelijkheid voor het terugdringen van haar CO2 footprint. Niet alleen in haar adviezen maar ook door de verduurzaming van haar panden.

PV panelen in de windtunnel

Naast het gebruik van zonnepanelen test Peutz montage systemen voor zonnepanelen in haar windtunnel. Zonnepanelen op platte daken moeten uiteraard stevig bevestigd zijn. Ze staan onder een hoek op het zuiden gericht en kunnen door de wind opgetild worden of verschuiven. Daarom zitten de panelen doorgaans in een draagconstructie die verzwaard is om te voorkomen dat de wind er vat op krijgt. De hoeveelheid ballast is essentieel: met te weinig ballast waaien de panelen weg en met teveel ballast wordt het dak onnodig zwaar belast. Met slimme oplossingen (zoals spoilers, onderlinge afscherming, ventilatiespleten) is een behoorlijke drukvereffening tussen de onder- en bovenkant van de panelen te bereiken, waardoor men met minder ballast toe kan. Maar dan moet nog wel worden vastgesteld of die oplossingen werken en of ze afdoende zijn. Dit wordt getest in onze eigen windtunnel. Daar worden de krachten vastgesteld die de benodigde ballast bepalen en er worden alternatieven beproefd. Want hoe lager het totaalgewicht, des te meer daken er kunnen worden ingezet voor deze groene vorm van elektriciteitsopwekking.

Duurzaamheid loont

Zonnepanelen

Onze adviseurs helpen ook u graag om nieuwe en bestaande gebouwen energiezuinig en duurzaam te maken. Wij benaderen dat integraal. Dat betekent dat we niet alleen letten op energieverbruik en duurzaamheid maar ook zorgen voor een comfortabel en gezond gebouw. Met beide benen op de grond.

Contactpersoon: d.denboer [at] peutz.nl (David den Boer)