Peutz werkt mee aan nieuwe normen voor brandveiligheid

13-02-2012

Onlangs publiceerde NEN twee nieuwe normen om de brand- en rookwerendheid van constructies te controleren. De norm over brandwerendheid is mede gebaseerd op testresultaten uit het brandlaboratorium van Peutz.

Nieuwe eisen in het Bouwbesluit
In het nieuwe Bouwbesluit zijn nieuwe eisen opgenomen over rook- en brandwerendheid. De twee nieuwe NEN-normen 6075 en 6069 spelen daarop in. Voorheen werd de rookwerendheid afgeleid van de brandwerendheid. Met de nieuwe NEN 6075 komt daar verandering in. NEN 6075 is de eerste norm waarbij de rookwerendheid van bouwdelen ook kan worden bepaald aan de hand van de mate waarin rook daadwerkelijk wordt tegengehouden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen koude (kamertemperatuur) en warme rook (200 graden). Kortom, met de nieuwe NEN 6075 is de rookwerendheid een stuk preciezer te beoordelen.

Tests voor NEN 6069
Voor de brandwerendheid van bouwdelen is ook een nieuwe normversie geformuleerd: de NEN 6069. De criteria voor brandwerendheid kunnen per bouwdeel verschillen. Ramen en deuren worden op straling beoordeeld; wanden op temperatuur. Maar het was niet duidelijk of het glas naast een deur glas als deel van de deur of als wand gold. Jacques Mertens voerde als lid van de NEN-normcommissie een test uit in het brandlaboratorium van Peutz. De testresultaten hiervan vormen de basis voor de beoordeling van deze 'zijlichten' in NEN 6069. 'Aan alle onduidelijkheid is nu een einde. Zijlichten tot 1,5 m breed worden op straling beoordeeld. De zijlichten worden dus als onderdeel van de deurconstructie gezien. Dit geeft meer ontwerpvrijheid maar levert ook het gewenste veiligheidsniveau op.'

Meer informatie
Wilt u weten hoe u de nieuwe normen kunt toepassen en wat de reikwijdte is? Kom dan naar de informatiemiddag die op 8 maart in de Jaarbeurs Utrecht door NEN wordt georganiseerd.

In het artikel: "De brandwerendheid van ramen, wanden en deuren" leest u meer over de brandproef en achtergronden bij de norm.

Contactpersoon: j.mertens [at] mook.peutz.nl (Jacques Mertens)