Antigeluid werkt!

21-01-2014

Antigeluid spreekt al jaren tot de verbeelding en het principe is fantastisch. Met het ene geluid kan je een ander geluid opheffen. Veel praktische toepassingen heeft dit tot nu toe niet gehad. Peutz toont met een proefopstelling bij een transformatorstation aan dat het principe goed werkt.

Meten is weten: het werkt

Op basis van literatuurstudie en uitgebreide metingen aan een transformator zijn twee concepten met betrekking tot antigeluid uitgewerkt. Deze twee concepten zijn getest in ons laboratorium voor akoestiek en in situ bij een transformator. Dit heeft geresulteerd in een proefopstelling bij een grote transformator. Geluidmetingen hebben aangetoond dat een reductie van 5 dB kan worden gehaald in alle richtingen. Tevens kan, door het geluid te richten, in één specifieke richting 10 dB reductie worden behaald. Een resultaat waarmee aangetoond is dat antigeluid wel degelijk kan werken.

Demonstratie-project

De proefopstelling is gebouwd in het kader van het project Sensor City. Dit project is in het leven geroepen door de provincie Drenthe en de gemeente Assen. Het doel is om sensortechnologie in de etalage te zetten met enkele aansprekende demonstratieopstellingen. Eén van deze demonstratieopstellingen betreft antigeluid en is door Peutz ontwikkeld en gebouwd.

Het project Sensor City wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het ministerie van EZ en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, KOERS NOORD.

Contactpersoon: e.buikema [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20antigeluid%20nieuwsbericht) (Edwin Buikema)