Geveltechniek

Peutz winnaar juryprijs 5e editie Doe & Durf competitie: De Ingenieuze Stad

Afgelopen vrijdag vond de finale plaats van de 5e 'Doe & Durf competitie' met als thema 'De Ingenieuze Stad'. De competitie is een initiatief van jongNLingenieurs, de jongerenvereniging binnen Koninklijke NLingenieurs. Het is voor jonge ingenieurs een fantastisch podium binnen de ingenieursbranche, om creatieve innovatieve oplossingen te delen voor actuele maatschappelijke uitdagingen.

Erasmus MC

Negen jaar lang is gebouwd aan de nieuwbouw van het Erasmus MC, een van de grootste bouwprojecten van Nederland, welke eind 2017 is opgeleverd en in 2018 in gebruik is genomen. Het resultaat is een kwalitatief hoogwaardig gebouw met veel complexe techniek. Peutz heeft als bouwfysisch adviseur bijgedragen aan een veilige, comfortabele en gezonde omgeving voor patiënten en personeel van het Erasmus MC.

Nieuwe Erasmus MC geopend

Op vrijdag 18 mei is de hoofdingang van de nieuwbouw van het ErasmusMC geopend. Negen jaar lang is gebouwd aan de nieuwbouw van het Erasmus MC, een van de grootste bouwprojecten van Nederland. Het resultaat is een kwalitatief hoogwaardig gebouw met veel complexe techniek. Peutz heeft als bouwfysisch adviseur bijgedragen aan een veilige, comfortabele en gezonde omgeving voor patiënten en personeel van het Erasmus MC.

Hogeschool

Aan de Bolognalaan te Utrecht wordt de nieuwbouw van Hogeschool Utrecht gerealiseerd ten behoeve van de opleidingen Communicatie en Journalistiek, Economie en Management en ICT. Het betreft een "efficiënt, flexibel en duurzaam gebouw" met een vloeroppervlak van 21.500 m², ontworpen door architectenbureau Schmidt Hammer Lassen uit Denemarken.

Gerechtsgebouw

De renovatie en nieuwbouw van het gerechtsgebouw heeft een lange aanlooptijd gehad. Al vanaf de jaren '80 bleek behoefte aan uitbreiding. In 2006 werd Rob Hootsmans als architect ingeschakeld. De nieuwbouw is op 3 juni 2013 officieel in gebruik genomen. Het gerenoveerde bestaande rechtbankgebouw uit 1977 is in mei 2016 in gebruik genomen. Op 10 september 2016 is het gehele complex van de rechtbank officieel geopend.

Technologiegebouw TU/e

De nieuwbouw van het Technologiegebouw behoort tot de faculteit Technische Natuurkunde van de Technische Universiteit Eindhoven en bevindt zich op de TU/e campus. In het gebouw zijn onderzoeksruimten ondergebracht waaronder een grote cleanroom. Verder zijn in diverse laboratoria meetapparatuur en analyseapparatuur opgesteld. De meest gevoelige meettechnieken zijn opgesteld op trillingsgeïsoleerde vloervelden in het eilandenlab. In het gebouw bevinden zich verder kantoren, vergaderruimten en een centrale open bijeenkomstruimte waar onder meer recepties gehouden worden.

De Klinker

Het in 2015 geopende cultuurhuis De Klinker heeft een theaterzaal, een zaal met vlakke vloer, een café, een bibliotheek, een TV- en radio studio en verschillende les- en oefenruimtes voor muziek, drum en dans. Het cultuurhuis heeft een totale oppervlakte van ca. 8.000 m2. Peutz adviseerde ten aanzien van akoestiek, bouwfysica en de brandveiligheid.

Centrum voor Levenswetenschappen

Het universiteitsgebouw "Centrum voor levenswetenschappen" (ca. 35.000 m2) op het Zernike terrein te Groningen heeft enerzijds een onderwijsfunctie met collegezalen, kantoor en werkruimten alsmede practicumzalen en is anderzijds een onderzoeksgebouw waar hoogwaardig specialistisch onderzoek wordt verricht. Bij deze onderzoeken wordt deels gebruik gemaakt van trillinggevoelige apparatuur zoals elektronen microscopen, NMR, röntgen- en laserapparatuur.

Amsterdam Symphony

Amsterdam Symphony is een nieuwbouwcomplex aan de Amsterdamse Zuidas en bestaat uit een woontoren, kantoortoren en het hotel Crowne Plaza Amsterdam-South. De architectuur valt op door een combinatie van baksteen, het kleurgebruik en verspringende gevels. De woningen zijn voorzien van vloerverwarming, vloerkoelingen en een warmwatersysteem, welke zijn aangesloten op een Lange Termijn Energie Opslag. Dit maakt het gebouw bijzonder duurzaam en reduceert de milieubelasting. Slechts voor opvang van pieken in gebruik is het complex tevens aangesloten op stadsverwarming.

Gelre ziekenhuizen locatie Lukas

In 2002 is Gelre ziekenhuizen gestart met het ontwerp voor en de realisatie van het samenvoegen van de ziekenhuizen Juliana en Lukas op de locatie Lukas in Apeldoorn. Hierbij is de bestaande locatie opnieuw ingericht en is het ziekenhuis Lukas uitgebreid met circa 45.000 m2 GBO. De bestaande gebouwen (circa 35.000 m2) zijn gerenoveerd.

Deventer ziekenhuis

Het Deventer ziekenhuis is gesitueerd in een parklandschap nabij de dorpsrand van Schalkhaar en ontworpen door architectenbureau De Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs te Rotterdam. De landelijk omgeving heeft nadrukkelijk als inspiratiebron gediend voor de gebouwmassa en materialisatie van het gebouw.
Aan de entree zijde is de laagbouw gesitueerd waar de poliklinieken zijn gehuisvest en de hoofdstroom aan bezoekers plaatsvindt. De hoogbouw bevindt zich aan de zogenaamde 'rugzijde'. Hier zijn de operatiekamers en intensive care gesitueerd.

Wester IJDock Hotel

In Amsterdam is voor de kop van het Westerdok aan de IJzijde van de Westerdoksdijk een Masterplan ontwikkeld, dat vijf gebouwen en een grote parkeergarage omvat. Eén van die gebouwen betreft de nieuwbouw van een hotel met hotelkamers, een lobby, een restaurant, koffielounge, vergaderfaciliteiten, kantoren en een fitnessruimte. Dit gebouw is ontworpen door Jan Bakers architecten.

Bijdrage van Peutz

Van ontwerp in 1998 t/m oplevering in 2013 is Peutz betrokken geweest bij de advisering op het gebied van bouwfysica, akoestiek en klimaatbeheersing.

Randstadrail Beatrixlaan

Randstadrail is een zogenaamd lightrail-concept, waarbij het materieel op zowel tramlijnen als spoorlijnen wordt ingezet tussen Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam. Het tracé Beatrixlaan van Randstadrail verbindt de Zoetermeerlijn met het tramnet van Den Haag. Ter plaatse van de Prinses Beatrixlaan is het tracé op circa 6,5 m boven de grond gelegen. Het betreft een stalen netkous-constructie met een betonnen rijdek. Doelstelling was dat een treinpassage niet onaangenaam zou zijn voor passerend publiek onder de baan. In het traject is een glas overkapt station opgenomen.

Abonneer op Geveltechniek