Hoofdkantoor Aegon

In 2011 is het hoofdkantoor van Aegon te Den Haag gerenoveerd van een klassiek kantoorcellengebouw met een centrale entreehal naar een moderne innovatieve kantooromgeving, afgestemd op de nieuwe werkplekconcepten en faciliteiten van de organisatie. Naast de kantooromgeving zijn tevens de restauratieve voorzieningen, de congresfaciliteit (3 zalen, auditorium) en het vergadercentrum in de renovatie betrokken. Peutz was verantwoordelijk voor de plan-advisering en uitvoeringsbegeleiding op het gebied van de bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Akoestische randvoorwaarden "het nieuwe werken"

Het concept van het nieuwe werken functioneert alleen als ook de akoestische randvoorwaarden optimaal worden ingevuld. Plafonds, meubilair en wandbekleding zijn zorgvuldig geselecteerd. Voorafgaande aan de definitieve start is een gehele gebouwvleugel als mock-up ingericht en heeft een evaluatie plaatsgevonden ten aanzien van alle aspecten van "het nieuwe werken". Tevens heeft een anonieme proef plaatsgevonden met een dynamisch masking-sound systeem. De glazen cockpits zijn zorgvuldig gedetailleerd met het oog op geluidisolatie.

Klimaatbeheersing

De beperkte verdiepingshoogte noopte tot een creatieve oplossing ten aanzien van het klimaatconcept. De bestaande verdringingsventilatie via de vloer is gemoderniseerd met nieuwe roostertechnologie, koeling is ingepast in actieve plafondeilanden, betonvloeren zijn toegankelijk voor warmtebuffering en de bestaande klimaatgevels zijn gemoderniseerd. In de mock-up is het concept op locatie doorgemeten op alle comfort-aspecten (temperatuur, straling, tocht, verversing).

Koelplafond en luchtinblaas vloerroosters

Brandveiligheid

De nieuwe open gebouwstructuur, ook richting atrium, leidde tot een nieuwe opzet van brand- en rookcompartimentering waarbij door uitbreiding en aanpassing van de sprinklerinstallatie een grote mate van indelingsvrijheid is verkregen. Het voorheen onbruikbare atrium (lange galm, klosgeluid bij lopen) is verbouwd tot een grote functionele ontvangstruimte met lunch- en koffievoorziening en uitloop naar het restaurant.

 

Opdrachtgever
Aegon Nederland
Stad
Den Haag
Land
Nederland