De NedPho Koepel

foto
Peutz

De Gerardus Majellakerk in Amsterdam Oost, een rijksmonument uit 1925, is een echte koepelkerk naar Byzantijns voorbeeld. De naam van de kerk is bij de inhuizing van het Nederlands Philharmonisch Orkest veranderd in "De NedPho-Koepel".

Blijft verrassen

De centrale repetitieruimte vormt het hart van het gebouw. Om deze 12.000m³ geschikt te maken als orkestrepetitiezaal is met behulp van zowel een schaalmodel als een rekenmodel onderzocht welke voorzieningen nodig zijn om optimale ruimteakoestische condities te realiseren voor het orkest én de 200 stoelen voor luisteraars. Monumentenzorg was erg kien op een zo vrij mogelijk zicht op de koepel. Met de aangebrachte akoestische voorzieningen is dat dermate goed gelukt, dat het uitblijven van een echo eigenlijk elke keer weer verrast.

De ruimten eromheen

Het project beperkte zich niet tot de centrale repetitieruimte. Om deze ruimte liggen de kantoorruimten en ontvangstruimten, alle met zicht op de orkestrepetitieruimte. Directie en ondersteunend personeel zitten achter nieuw geluidisolerend glas zeer dicht bij het orkest. In de westvleugel zijn kleedruimten, dirigent- en solistenruimten en enkele oefenruimten ondergebracht. De oostvleugel is (ongewijzigd) verhuurd aan derden. Om in deze kantoren geluidoverlast te beperken staat er voor deze beglazing een enorme tweede glazen pui die tevens de achterwand voor het orkest is.

Toekomst

Inmiddels hebben de eerste repetities plaatsgevonden, het orkest is enthousiast. Hun nieuwe thuis, onder een hemelse koepel, voldoet aan alle hooggespannen verwachtingen. In roerige tijden van bezuinigingen hebben ze met deze repetitieruimte een nieuwe basis waar ze zich kunnen voorbereiden op de toekomst. De officiële opening vond plaats op 12 december 2012.

Architecten: Architektenbureau Van Stigt en Zaanen Spanjers architecten.

Opdrachtgever
Stadsherstel Amsterdam NV ism Nederlands Philharmonisch Orkest
Stad
Amsterdam
Land
Nederland