'Sneak preview' Forum Groningen

28-11-2019

Op vrijdag 29 november wordt het Forum Groningen officieel geopend. Gedurende 24 uur kunnen bezoekers genieten van optredens, voordrachten, worden er films gedraaid, kan er gegamed en gedanst worden en kun je genieten van het uitzicht vanaf het dakterras. Omdat wij in opdracht van Forum Groningen de ruimte-akoestiek voor de filmzalen en de multifunctionele zaal hebben ontworpen, mochten wij gisteren tijdens de 'sneak preview' al even kijken.

Dolby- en IMAX filmzalen
De bioscoopzalen van Forum Groningen zijn zo ontworpen, dat ze voldoen aan de dolby- en IMAX-richtlijnen. Voor een perfecte geluidservaring moeten de zalen geluidreflectie-arm zijn. Alleen dan is er over alle frequentiebanden een gelijkmatige en voldoende korte nagalm-tijd. We hebben dit gerealiseerd door onze zelfontworpen 'breedbandige-geluidabsorberende voorzieningen' te plaatsen.

Multifunctionele zaal voor film en (pop)muziek
De multifunctionele 'Rabozaal' moest zowel voor film als (pop)muziek geschikt zijn. Het is dan belangrijk dat de zaal een geringe geluidreflectie heeft én er moet voldoende laagfrequente geluidabsorptie aanwezig zijn. We hebben daarvoor aan het plafond zelfontworpen frequentie-selectieve-geluidabsorberende-voorzieningen geplaatst, die met name laagfrequent geluid absorberen. In deze zaal kan zowel op de podiumwand als op de twee zijwanden een film geprojecteerd worden.

Geluidtransparant filmdoek
We hebben het filmdoek dat in deze zaal gebruikt wordt in ons Laboratorium voor Akoestiek getest en de 'geluidtransparantie' bleek voldoende te zijn. Dat wil zeggen dat er voldoende geluid door het doek heen gaat. Daarom konden we achter de zijwanden onze 'breedbandige geluidabsorptie met een beperkte inbouwdiepte' plaatsen. Achter het hoofdprojectiedoek hebben we de noodzakelijke geluidabsorptie bepaald, zodat er een 'baffle wall' gerealiseerd kon worden. Een Baffle wall is een grote 'muur van luidsprekers in een akoestisch klankbord', dat direct achter het filmdoek geplaatst wordt.

Voor aanvullende geluidabsorptie zijn geluidabsorberende voorzieningen aan de achterwand en boven het podiumvlak ontworpen. Tot slot hebben we nog geluidsabsorberende gordijnen geplaatst, zodat de ruimte volledig is af te stemmen op het gewenste gebruik.