Opening brandlab groot succes

12-12-2013

Op woensdag 11 december is onder grote belangstelling ons nieuwe laboratorium voor brandveiligheid geopend. De opening ging vergezeld van een minisymposium en een spectaculaire live brandproef.

Het nieuwe laboratorium voor brandveiligheid in Mook is hiermee een feit. In dit laboratorium worden constructies getest op hun brandwerendheid volgens Nederlandse en Europese normen. Daartoe is het bedrijf geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie. Deze accreditatie geeft klanten de zekerheid dat de resultaten geldig en bruikbaar zijn in heel Europa.

Bijzondere oven

De testen aan constructies vinden plaats in een bijzondere oven van 4 m breed en 3 m hoog die zowel in verticale als horizontale positie kan worden opgesteld. Er kunnen daardoor naast wanden, deuren en ramen ook daken, vloeren en plafonds worden beproefd. Het nieuwe laboratorium beschikt bovendien over een multifunctionele ruimte voor anderssoortige proeven, bijvoorbeeld voor onderzoek naar de effectiviteit van blussystemen zoals sprinklers.

Sterkere internationale positie

Voor Peutz betekent het nieuwe laboratorium een uitbreiding van haar bestaande faciliteiten, waaronder de reeds aanwezige laboratoria voor akoestiek, voor bouwfysica en voor windtechnologie met daarin de windtunnel. Daarmee verwerft het bureau niet alleen een sterkere positie op de Nederlandse markt, maar profileert zich ook internationaal als specialistisch ingenieursbureau voor onderzoek en advies.

Moderne en duurzame techniek

Het ontwerp van het laboratorium is gemaakt door de ingenieurs van Peutz volgens de laatste stand van de techniek. Er is veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van het gebouw. De rookgassen die vrij komen bij de testen worden intensief gereinigd met nageschakelde techniek in de vorm van naverbranders en gaswassers.

Contactpersoon: j.mertens [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20nieuwsitem%20opening%20brandlab) (Jacques Mertens)