Milieuvriendelijker motocrossen

21-02-2013

De bonden KNMV en MON hebben in 2010 een convenant getekend waarin is afgesproken om crossen stiller te maken. Wij maakten een meetsysteem waarmee de clubs de nieuwe norm eenvoudig kunnen bewaken.

Fors stiller
De geluidnorm ging in 2011 omlaag van 100 dB(A) naar 94 dB(A), een enorm verschil. Om het voor de clubs mogelijk te maken deze norm te bewaken is een volautomatisch meetsysteem ontwikkeld, samen met de firma Munisense. Het systeem bestaat uit een “poort” met twee microfoons op 15 m van elkaar, aan weerszijden van de baan.

Per motor op internet
Het geluidsignaal wordt per deelnemer gemeten en gekoppeld aan het systeem dat de rondetijden registreert via een transponder op elke motor. Op deze manier weet de club precies hoeveel geluid elke deelnemer produceert en of het totaal binnen de vergunning blijft. De informatie is via internet beschikbaar op laptop, tablet of smartphone, meteen langs de baan.

Geen discussies meer
Het systeem werkt ook betrouwbaar onder lastige omstandigheden, bijvoorbeeld als er meerdere rijders op vrij korte afstand van elkaar passeren. De verhitte discussies die ontstaan met officials die het geluid met een handmeter moeten controleren behoren tot het verleden. Het systeem is betaalbaar voor crossverenigingen en staat inmiddels tevens in de belangstelling van de internationale motorsportbond FIM.

Contactpersoon: f.schermer [at] peutz.nl (subject: artikel%20motocross%20op%20website) (Frans Schermer)