BREEAM-NL certificaat VERY GOOD voor kantoor Groot Willemsplein

19-08-2013

Eind juli betrok Joulz haar nieuwe hoofdvestiging aan het Willemsplein in Rotterdam. De voormalige jeneverstokerij naast de Erasmusbrug werd grootschalig gerenoveerd en uitgebreid. Projectontwikkelaar LSI ontving het BREEAM-NL ontwerpcertificaat very good (3 sterren).Het gebouw kreeg drie nieuwe verdiepingen, een centraal atrium, een parkeerruimte en een luxe daktuin. Naast energie-infrastructuur beheerder Joulz is het IT-bedrijf Mendix één van de huurders van het ca. 13.000 m2 grote gebouw. Door de toevoeging van 3 nieuwe verdiepingen is het BVO aanzienlijk vergroot.

Betrokken partijen

Het ontwerp van Architectenbureau DAM & Partners is gebouwd door aannemer Slavenburg. Adviseurs waren naast Peutz o.a. Van Toorenburg (installaties) en Pieters Bouwtechniek (constructies).

Duurzaamheidsmaatregelen

Om voor het gebouw een BREEAM-NL drie sterren certificaat te verkrijgen is integraal naar de duurzaamheid van het bouwproces en het gebouw gekeken. Zo is uitgebreid stilgestaan bij de duurzaamheid van de bouwplaats tijdens alle fases van de bouw: sloop, ruwbouw en afbouw. Energie- en waterverbruik op de bouwplaats zijn gedurende de gehele bouwtijd gemonitord, om lering uit te trekken voor toekomstige projecten. Sloop- en bouwafval is verregaand gescheiden en wordt voor ca. 95% gerecycled door een gecertificeerde afvalinzamelaar. Door het zorgvuldig na-isoleren en verbeteren van de gebouwschil en het toepassen van een WKO-installatie met een piek-aansluiting voor de stadsverwarming is een gunstige EPC gerealiseerd. In het nieuw ingebrachte beton, vooral in de bovenste drie nieuwe etages, wordt zoveel mogelijk puingranulaat toegepast. De exploitatiefase is niet vergeten in de duurzaamheidsgedachte. Zo zijn er voor alle huurders naast een fietsenstalling ook douches en een kleedruimte voorzien. In de parkeerkelder worden oplaadpunten voor elektrische voertuigen gerealiseerd.

Integraal adviseur

Peutz is als integraal adviseur duurzaam bouwen, bouwfysica en brandveiligheid vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwerp en de uitvoering van het project. Ook de BREEAM-certificering is door Peutz begeleid.

Contactpersoon: p.wapenaar [at] peutz.nl (subject: bericht%20over%20Joulz%20op%20de%20website%20van%20Peutz) (Peter Wapenaar)