Royal Albert Hall

De Royal Albert Hall staat bekend als concertzaal maar wordt voor hele diverse activeteiten gebruikt; naast symfonische muziek zijn er ook grote bijeenkomsten, rock concerten, sportevenementen etc. Het gebouw stamt uit 1871 en staat in South Kensington, Londen (GB). Het auditorium biedt plaats aan 5.272 mensen en er vinden 390 voorstellingen per jaar plaats, waaronder ook de bekende "Proms".

Akoestiek

Sinds de opening van de zaal zijn er veel akoestische problemen geweest vanwege de enorme grootte van de zaal (80.000 m3) en de quasi-ellipsoide vorm. Zo was het geluidsvolume niet erg groot voor symfonische muziek, er was sprake van late echo's, en het akoestische karakter was niet erg uniform verdeeld over de zaal. In 1996 is een grote renovatie opgestart om onder andere de akoestische kwaliteiten te verbeteren. Peutz heeft een 1:12 schaalmodel van de zaal gebouwd en daarmee is veel onderzoek gedaan naar de onderliggende oorzaken van de problemen. In dit onderzoek zijn 60 variaties op het interieur getest, inclusief een convex velarium en allerlei soorten vrij hangende elementen voor reflectie en diffusie van het geluid, zoals "mushrooms"en "flying saucers". Omdat de rand van het plafond concaaf gekromd is ontstaat daardoor focusserende reflectie. Door de "mushrooms" juist daar te hangen kon deze hinder veroorzakende reflectie voorkomen worden. Deze oplossing heeft voor een grote verbetering van de zaalakoestiek gezorgd.

Verdringings-ventilatie systeem

Daarnaast is in het kader van de renovatie het auditorium voorzien van een nieuw verdrin­gings-ventilatie sys­teem. Gelet op de voorwaarde om de authenticiteit van de zaal te behouden werd er voor gekozen alleen op de niveau's Arena en Amphi Theater (onder in de zaal) een beperkte hoeveelheid lucht in te brengen. Om te onderzoeken of dit inderdaad voor de gewenste resultaten zou zorgen is er een een computational fluid dynamics (CFD) rekenstu­die gedaan.

Bovenstaande figuur toont de verdeling van de concentratie kooldioxide in de lucht in de verticale dwarsdoorsnede over het podium. De asymmetrie wordt veroorzaakt door de relatief grote hoeveelheid warmte welke ter hoogte van het podium vrijkomt ten gevolge van de podiumverlichting.

Opdrachtgever
Royal Albert Hall
Stad
Londen
Land
Groot-Brittannië