Museum Van Bommel Van Dam

Het monumentale postkantoor in Venlo is het nieuwe onderkomen van Museum van Bommel van Dam. Biermanhenket ontwierp de renovatie, twee uitbreidingen als het nieuwe interieur. Wat direct in het oog springt is het met champagnekleur omhulde kunstvenster op het dak. Het museum wilde een nieuwe huisvesting om meer bezoekers te kunnen ontvangen en zich manifesteren als culturele ontmoetingsplaats in de stad. Deze wens viel samen met het vrijkomen van het voormalige postkantoor in het centrum. Een in 1938 ontworpen rijksmonument, dat om een nieuwe bestemming vroeg. Een deel van het postkantoor werd herbestemd voor museum van Bommel van Dam.

vbvd

Peutz is betrokken als adviseur bouwfysica, akoestiek, en brandveiligheid. Specifieke uitdagingen binnen het ontwerp waren het realiseren van een zeer stabiel museaal binnenklimaat binnen de kaders van het bestaande gebouw. Het gebouw is een Rijksmonument. Tegelijkertijd worden in de museale en depot-ruimtes strenge eisen aan het binnenklimaat gesteld conform ASHRAE binnenklimaatklasse A. De prestaties van de bestaande bouwkundige schil waren ontoereikend voor het realiseren van deze binnenklimaatcondities. Door Peutz zijn verduurzamingsmaatregelen voorgesteld zoals het thermisch isoleren van de gevel aan de binnenzijde, thermische isolatie van het dak.

Interieur
Foto: Luidspreker

In nauwe samenwerking tussen architect, bouwfysicus en installatie-adviseur is er een integraal ontwerp gemaakt. Dit heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het gebouw nu gasloos is en beschikt over een perfect museaal binnenklimaat mét behoud van de monumentale waarde; een van de uitdagingen bij de herbestemming van het gebouw. Lage temperatuurverwarming is regelbaar per ruimte, voor de vereiste klimaatcondities in depots en museumzalen is ook lage temperatuurkoeling toegepast. Een lucht-water warmtepomp zorgt voor opwekking van warmte en koude voor het gebouw en is zodanig opgezet dat een toekomstige koppeling van het naastgelegen gebouwencomplex mogelijk is. Het dak is geïsoleerd, kunststof kozijnen zijn vervangen voor aluminium kozijnen in renovatieprofiel naar origineel beeld en nieuwe voorzetwanden isoleren de binnenschil van het gebouw uit de dertiger jaren. (https://www.biermanhenket.nl/nl/projecten/museum-van-bommel-van-dam)

Voorzetramen
Foto: Mara van den Oetelaar

Specifieke uitdagingen waren de bestaande ramen met enkelglas en stalen profiel, karakteristiek voor de uitstraling van het gebouw, die moesten worden behouden. In samenwerking met de architect BiermanHenket zijn achterzetramen ontworpen zodanig dat de invloed van het buitenklimaat op het binnenklimaat wordt beperkt en een duurzaam en energiezuinig gebouw wordt gerealiseerd. Een andere bouwfysische uitdaging was het realiseren van een depotfunctie met strenge binnenklimaateisen in de kelder van het gebouw, waar vochtproblemen/-fenomenen aanwezig waren in de bestaande situatie. Door Peutz is geadviseerd ten aanzien van de remediëring van de vochtproblemen/-fenomenen in de kelder zodat de waterdichtheid van de kelder kan worden gegarandeerd, en optimale binneklimaatcondities worden gerealiseerd. Ten aanzien van brandveiligheid was de een uitdaging het realiseren van een goed ontvluchtingsconcept uitgaande van de wens van de opdrachtgever om interactieve ruimtes voor workshops, e.d. op de zolderverdieping te projecteren. Peutz heeft in samenwerking met BiermanHenket een plan uitgewerkt waarbij een optimaal brandveilig gebouw en ontvluchtingsconcept is gerealiseerd en de openheid en transparantie van het gebouw maximaal zijn behouden.

Het museum staat ook in het architectuur jaarboek

Opdrachtgever
Gemeente Venlo
Stad
Venlo
Land
Nederland