Lloyd Hotel

foto
Allard van der Hoek

Het Lloyd Hotel, in 1918 ontworpen door architect Evert Breeman, is een Rijksmonument in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Na 1989 is het gebouw een tijdlang verwaarloosd. In 1996 schreef de gemeente Amsterdam een prijsvraag uit. Wie het beste idee had voor een nieuwe bestemming van het gebouw zou het recht op koop krijgen. Ontwerpster Suzanne Oxenaar en historicus Otto Nan wonnen in samenwerking met architectenbureau MVRDV en woningbouwstichting De Key met een ontwerp voor een hotel annex "culturele ambassade" die de cultuur in Amsterdam bij de bezoekers bekend zou moeten maken.

Geluidisolatie vanaf het restaurant

Bij de uitwerking van de plannen is veel aandacht besteed aan de akoestiek van het restaurant en de akoestische relatie tussen restaurant en de in het volume ‘opgehangen’ hotelkamers. Hierbij is niet direct voor de technische oplossing gegaan, maar zijn eerst voorstellen gedaan voor het karakter van de kamers die in het restaurant zijn opgehangen.

Stoomschermen

Een volgend belangrijk aspect is het karakter van de badruimten in veel hotelkamers. Hierbij spelen zowel het hygrisch klimaat in de hotelkamer als ook de geluidisolatie naar de ondergelegen kamer. Oplossingen zijn bijvoorbeeld gevonden in een vorm van ‘stoomschermen’.

Gevelisolatie

De nabijgelegen verkeersaders (Piet Heinkade en spoor Amsterdam – Utrecht) vroegen de nodige aandacht voor de eigenschappen van de gevels. Ook uit oogpunt van binnencomfort en gezondheid is een optimale oplossing ontwikkeld voor de gevel in relatie tot het monumentale karakter.

Brandveiligheid

Tenslotte is er ook een goede oplossing bedacht voor veilige ontvluchting in geval van calamiteiten.

Opdrachtgever
Woningbouwstichting De Key
Stad
Amsterdam
Land
Nederland