Gemeentehuis Cranendonk

foto
Yvonne Lukkenaar, De Twee Snoeken

Het gerenoveerde Gemeentehuis van de gemeente Cranendonk in Budel is opgeleverd in 2014 en omvat circa 3.500 m² vloeroppervlakte verdeeld over 4 bouwlagen (begane grond en 3 verdiepingen). Het originele gebouw kenmerkte zich als een donker en en vrij gehorig gebouw dat was opgedeeld in zelfstandige gebouwdelen om een centrale hal. Door de lage begane grond en vele gangen in verhouding tot de kantoorruimte, lag er een behoorlijke uitdaging in relatie tot de brandveiligheid.

Brandveiligheidsconcept

In samenspraak met de architect is gezocht naar een zo optimaal mogelijke brandcompartimentering en inrichting van vluchtroutes. Dit heeft geleid tot een integraal brandveiligheidsconcept met logische brandscheidingen en routes zonder dat dit belemmeringen geeft voor de functionaliteit en het nieuwe gebruik.

Duurzaamheidsambitie

Het ontwerp kende ook een hoge duurzaamheidsambitie. Aangezien uit inspectie bleek dat er nagenoeg overal een spouw van ca. 100 mm aanwezig was, is in samenspraak besloten om de gevels na te isoleren met isolatiekorrels (grafietparels). De beglazing is waar nodig vervangen door een thermisch isolerende HR++ beglazing. Tijdens de renovatie is het gebouw ook kritisch nagezien op de luchtdichtheid.

Glasdak

De raadszaal op de 1e verdieping is met zijn hoogte van circa 7,5m en glazen dak een bijzondere ruimte. Er is geadviseerd over de ruimte-akoestiek en het thermisch comfort. Er moest voorkomen worden dat hier koudeval zou kunnen ontstaan als gevolg van het glasdak of dat het in de ruimte zomers te warm zou worden. Binnen het kader van duurzaamheid is gekozen om het glasdak van de raadszaal te voorzien van een beglazing met daarin PV-cellen geïntegreerd. Deze cellen werken zowel energieopwekkend als zonwerend. Ook is er een speciaal ventilatieconcept ontwikkeld waarbij geconditioneerde lucht de ruimte wordt ingeblazen zonder dat er comfortklachten kunnen ontstaan.

Akoestiek

Verder is er gekeken naar de akoestische aspecten. Het gebouw is voorzien van dunne betonnen vloeren en deels ook van houten vloeren. Daarom is er speciale aandacht besteed aan de techniekruimte op de 3e verdieping boven kantoorruimten. Vanwege flexibiliteit in de toekomst is met betrekking tot het inbouwpakket gekozen voor verplaatsbare binnenwanden. Peutz heeft geadviseerd ten aanzien van de opbouw van deze binnenwanden, vloerafwerkingen en plafondopbouw.
 

 

Opdrachtgever
Gemeente Cranendonck
Stad
Budel
Land
Nederland