De Bazel

De Bazel, voormalig hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), is een imposant gebouw (ca. 32.000 m2) uit 1926 aan de Vijzelstraat in Amsterdam. Het gebouw werd ontworpen door architect Karel de Bazel en geldt als zijn belangrijkste werk. De Bazel diende achtereenvolgens als hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, de Algemene Bank Nederland en ABN-AMRO. In 1999 kocht de gemeente Amsterdam het pand om er na een grondige renovatie door architectenbureau Claus en Kaan en restauratiearchitect Maarten Fritz vanaf 2007 het Gemeentearchief in te huisvesten. In de kelders van het gebouw bevinden zich de schatkamers die in fraaie Art-Nouveau-stijl zijn beschilderd. Daar worden de topstukken van het stadarchief tentoongesteld. In de kelder bevindt zich tevens het filmtheater.

Klimaatbuffers

Het project is op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid gedurende ontwerp-, bestek- en uitvoeringsfase begeleid. Advisering vond plaats binnen de technische, fysische kaders van museum en archief enerzijds en monumentale randvoorwaarden anderzijds.

Tijdens de ontwerpfase van de renovatie is er veel aandacht besteed aan de luchtvochtigheidseisen in de archief- en tentoonstellingsruimten in relatie tot de zware, ongeïsoleerde bestaande constructies in dak, gevel en kelder. Binnen de besloten archiefruimten op de verdiepingen is een gang met een klimaatbuffer gemaakt, aangezien na-isolatie van de gevel hier te risicovol werd geacht.

In meerdere kantoorruimten zijn het thermisch comfort (PMV) en tochtverschijnselen (Draugt Rate) door middel van metingen onderzocht. Met rook is de luchtstroming in de ruimte inzichtelijk gemaakt. Tevens is de luchtkwaliteit onderzocht.

Ruimteakoestiek en verlichting

Aanvullend zijn metingen aan de ruimteakoestiek uitgevoerd en is de verlichting (verlichtingssterkte en luminantieverhoudingen) onderzocht.

 

Opdrachtgever
Project management Bureau Amsterdam
Stad
Amsterdam
Land
Nederland