CollectieCentrum Nederland

foto
Lucas van der Wee

Onlangs is het CollectieCentrum Nederland (CC NL) geopend in Amersfoort. Het resultaat van een intensieve samenwerking tussen vier grote collectiebeherende instellingen: Het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed., Het Nederlands Openluchtmuseum en Museum Paleis Het Loo. Het CollectieCentrum Nederland bewaart ongeveer een half miljoen objecten.

Duurzaam beheer en behoud van collecties

De aanleiding voor dit nieuwbouwproject waren de overvolle, verouderde en inadequate depots. Musea hebben steeds grotere collecties, waardoor een deel van de collectie voor een korte of lange periode bewaard moet worden. Gezamenlijk werd bepaald dat het nieuwe depot duurzaam moest zijn en daarnaast gastvrij, transparant, open en toegankelijk.

Ontwerp gebaseerd op kop-hals-rompboerderij

Bij de bouw van een nieuw depot stond duurzaamheid centraal. De bekende kop-hals-rompboerderij, die een absolute scheiding tussen de stallen en de woning kon garanderen, was de inspiratie voor het CC NL. Door een functionele scheiding tussen kantoren en andere algemene voorzieningen (kop), logistiek, restauratie en onderzoek (hals), en depotruimte (romp), konden op het gebied van klimaat, beveiliging en toegankelijkheid per functie keuzes worden gemaakt. De gewenste 15 graden in het depot is namelijk geen ideaal werkklimaat voor de mens.

Duurzaamheid

Minimale inspanning voor ideale omstandigheden

De vloer van het depot bestaat uit een simpele, niet-geïsoleerde betonplaat, wat zorgt voor een thermische koppeling tussen bodem en gebouw. De enorme massa onder de betonvloer zorgt voor stabilisatie van de temperatuur en dát maakt weer een eenvoudig vochtregulering mogelijk. Al deze slimme oplossingen zorgen voor minder installaties, minder onderhoud en dus lagere kosten en een lager energieverbruik. Dezelfde slimme compartimentering is toegepast op het gebied van brandveiligheid, waardoor ook daar een maximale brandveiligheid is gerealiseerd met zo min mogelijk hinder voor logistiek en processen op de werkvloer.

CCNL

CC NL plaats 15 meest duurzame gebouwen van Nederland

We hebben het project als BREEAM Expert en adviseur bouwfysica vanaf de ontwerpfase begeleid. In oktober 2018 behaalde het depot al een Outstanding-ontwerpcertificaat BREEAM met een score van meer dan 90%. Bij de oplevering is het zelfs 91,62% geworden en daarmee staat het CC NL op plaats 15 van de meest duurzame gebouwen in Nederland. Peutz heeft advies uitgebracht op het gebied van bouwfysica, duurzaamheid en brandveiligheid.