AKN-Gebouw

foto
Ector Hoogstad Architecten

Het samenwerkingsverband AKN is ontstaan in 1992 toen de AVRO, KRO en NCRV allen op NPO1 (destijds Nederland 1) uitzonden en daardoor in eenzelfde gebouw in Hilversum gevestigd werden. Sinds de fusies van omroepen legt de Stichting AKN zich alleen nog toe op het onderhoud en beheer van het AKN-Gebouw.

Het AKN-gebouw werd in 1996 ontworpen als nieuwbouw voor AVRO, KRO en NCRV en bestaat uit studioruimten, kantoren, parkeerkelder en diverse algemene ontmoetingsruimten zoals een media-patio. De studioruimten betreffen tv-studio's en bijbehorende regie- en montageruimten alsmede radio-studio's, presentatieruimten en bijbehorende redaktie-, regie- en montageruimten, welke alle gelegen zijn op de onderste twee bouwlagen.

Geluidisolatie

Naast de ruimte-akoestiek werden de interne lucht- en contactgeluidisolatie en beperking van de installatie-geluidniveaus in de advisering betrokken. Behalve in de kantoren zijn ook in de studioruimten verhoogde computervloeren toegepast. In de studioruimten zijn verder doorgaans lichte voorzetwanden en geluidisoleren­de plafonds toegepast, alsmede de benodigde geluidabsorberende voorzieningen in de vorm van geperforeerde metaalplafonds en wandelementen.

Klimaatbeheersing

Diverse inpandige kantooruimten hebben een daglichtvoorziening middels grote serre's, waarvan ook het thermisch klimaat en de rook- en warmteafvoer onderdeel van de advies­werkzaamheden waren. Middels klimaatkameronderzoek is bij de kantoren de opzet van het klimatiseringsysteem op comfortaspecten onderzocht.

Opdrachtgever
AVRO, KRO, NCRV
Stad
Hilversum
Land
Nederland