Afas Live!

foto
Frank Greiner

Afas Live!, voorheen Heineken Music Hall, is gebouwd met als doel popconcerten van de hoogste akoestische kwaliteit te faciliteren. De grote zaal, de Black Box genoemd, is 3.000 m2 groot en heeft een capaciteit van 5.500 personen (staand); de capaciteit voor zitplaatsen is 3.500. De zaal is geopend in 2001 en bevindt zich aan de ArenA Boulevard nabij de Amsterdam ArenA en het station Amsterdam Bijlmer ArenA in Amsterdam Zuidoost. Het gebouw is ontworpen door architect Frits van Dongen. De Heineken Music Hall is genomineerd voor de felbegeerde Pollstar Award voor de beste internationale concertlocatie.

Black Box

De grote zaal dankt haar naam aan het ‘black box-principe’. De ruime, lege, zwarte Black Box heeft geen eigen decoraties, waardoor de zaal met het podium en bijbehorende decor voor elk optreden anders kan worden ingedeeld.

De zaal is gebouwd op basis van een doos-in-doos-constructie, om te zorgen voor een zeer hoge geluidisolatie naar de omliggende (woon)bebouwing.
Door de grote afmetingen van de zaal zouden reflecties al snel storend zijn. De zaal heeft dan ook een droge akoestiek waarbij reflecties maximaal gereduceerd zijn, ook voor de lage tonen. Alle muren en het plafond bestaan uit breedbandig geluidabsorberende materialen, van aanzienlijke dikte. Daardoor is er een zeer "strak" geluid, ook in het laag.  De Heineken Music Hall wordt door velen geroemd als de locatie met de beste akoestiek van Europa.

Verder zijn overal in de Black Box de zichtlijnen op het podium uitstekend, omdat er geen sprake is van pilaren, zuilen of andere hinderlijke obstakels. Door bezoekers wordt dit als uniek ervaren.

 

Opdrachtgever
Mojo Concerts
Stad
Amsterdam
Land
Nederland