Volkswagen Uniq Arena

Volkswagen Uniq Arena (voorheen Black Box) Istanbul opende zijn deuren officieel op 19 en 20 juni 2014 met 2 uitverkochte concerten van Travis en Bob Dylan. De zaal met een capaciteit van 5.800 man is speciaal ontworpen voor versterkte muziek op basis van het "Acoustics designed by Peutz" - concept. Al het mogelijke is gedaan om het geluid van de muzikanten te horen zoals het is, uitgestraald door het luidsprekersysteem, zonder te worden verstoord door vertraagde reflecties van verre oppervlakken. Akoestisch gezien klinkt het geluid in de hal als in de buitenlucht, echter zonder lawaai van eventuele andere buitenactiviteiten.

Voor een poppodium betekent dit dat speciale geluidsabsorberende materialen worden toegepast op elke mogelijke ondergrond, zelfs de constructie van de tribunes is gemaakt met spleten (een Helmholtz resonator), waardoor een duidelijk waarneembare basritme in balans met de midden- en hogere frequenties wordt verkregen.

Aardbevingsbestendig

Volkswagen Uniq Arena is onderdeel van een nieuw winkelcentrum in het Ayazaga gebied, in de buurt van de Technische Universiteit van Istanbul en het nieuwe financiële centrum van Istanbul. De locatie is bijzonder: aan de rand van een voormalige militaire zone, in het midden van de bossen. De aardbevingszone ligt echter op slechts 200 meter afstand, waardoor alle geluidsisolerende maatregelen moesten voldoen aan de aardbeving regelgeving. Dit betekent dat het dak afzonderlijk is geconstrueerd en gemonteerd is op zware veren. Tijdens een aardbeving zal het dak op zijn plaats blijven, terwijl de muren 40 cm kunnen bewegen in alle horizontale richtingen. De geluidsisolatie van en naar buiten bestaat uit grote demping systemen die deze bewegingen kunnen volgen.

Integrale samenwerking

Bij het ontwerp- en bouwproces van Volkswagen Uniq Arena hebben de opdrachtgever, de architect, de ingenieurs en de aannemers de grootst mogelijke inspanning geleverd om de akoestische oplossingen te  integreren om zo een ​​bijzondere ervaring voor zowel het publiek als de artiest te creëren. Met als gevolg dat de Volkswagen Uniq Arena in elk detail een 'state of the art' locatie is, alleen te vergelijken met de beste zalen in de wereld, zoals de Ziggo Dome en de Heineken Music Hall in Amsterdam. De geluidstechnici van het Travis concert en de Bob Dylan tour bevestigden dit op alle aspecten, ze genoten van de sound-check, evenals de show.

Opdrachtgever
Pozitif Grubu
Stad
Istanbul
Land
Turkije