Codarts

foto
Rook & Nagelkerke, Ector Hoogstad Architecten

De nieuwbouw van Codarts (voorheen Hogeschool voor Muziek en Theater) in Rotterdam bevat een muziekgedeelte (conser­vatorium) en een dansgedeelte. Het project is ontworpen en uitgevoerd in combinatie met de uitbreiding van De Doelen (concertgebouw, congreszaal en vergadercentrum).

In Codarts zijn onder meer een groot aantal ruimten voor slagwerk (doos-in-doos), een studio, muzieklokalen, een kleine concertzaal, een ensembleruimte, een dans/theaterzaal en een groot aantal danszalen opgenomen. De concertzaal wordt gebruikt voor orkestrepetities, kamermuziekconcerten en dergelijken. Tevens is er in het gebouw een middelbare school, een kantine, een bibliotheek en de nodige kantoren.

Hoogbouw

Bijzonder is dat het gebouw als hoogbouw gerealiseerd is, hetgeen voor een conservatorium niet voor de hand ligt in verband met verschillende ruimteafmetingen (met name ook hoogtes) en akoestische voorzieningen. De indeling van het gebouw, met name de verdiepingshoogtes zijn bepaald op basis van de akoestische eisen. Met behulp van onder meer doos-in-doos constructies en plaatselijke dilataties zijn hoge geluidisolaties gerealiseerd.

Logistiek

Daarnaast is ook de logistiek binnen het gebouw bijzonder: Vanuit de entree gaan roltrappen naar de 5e verdieping. Van daaruit vindt de verdeling (via trap of lift) naar boven of beneden plaats.

Akoestiek, bouwfysica, brandveiligheid en windhinder

Bij de advisering is onder meer aandacht besteed aan de akoestische aspecten (met name geluidisolatie en ruimte­akoestiek) alsmede de bouwfysische en akoestische aspecten van de dubbele ramen, de brandveiligheid (ontvluch­ting) en de windhinder buiten het gebouw.

De concert/repetitiezaal en de ensembleruimte zijn voorzien van een systeem met draaibare wandpanelen voor variabele akoestiek. Hiermee kunnen het volume en de nagalmtijd van de zaal aangepast worden. De panelen zijn ontwikkeld om een grote variatie aan lage frequentie-absorptie toe te kunnen passen.

Opdrachtgever
Hogeschool voor Muziek en Theater (nu Codarts)
Stad
Rotterdam
Land
Nederland