Collega Nora Kuiper wint scriptieprijs 2024!

06-06-2024

De winnaar van de scriptieprijs van de VVBA en het NIPV is bekendgemaakt op het FSS2024! Elk jaar wordt deze prijs uitgereikt door onze collega David Den Boer. Dit keer was de uitreiking extra bijzonder, omdat de prijs naar onze eigen collega Nora Kuiper ging. Gefeliciteerd, Nora! 

“De scriptie is van een hoog academisch niveau. Het onderzoek heeft een belangrijke conclusie opgeleverd. Namelijk dat drukverlaging door het ventilatiesysteem niet effectief is en dat andere methoden moeten worden onderzocht. Door de verdieping en onderbouwing levert deze studie een goede bijdrage aan het vergroten van kennis over dit actuele vraagstuk”, aldus de jury.

Ventilatie pakt drukopbouw en rookverspreiding niet volledig aan Kuiper, oud-studente aan de TU Eindhoven, onderzocht of de drukopbouw en daarmee samenhangende rookverspreiding tijdens de groeifase van een brand kunnen worden verminderd door de inzet van het mechanische ventilatiesysteem van een woongebouw. Hiervoor combineerde zij 2 modellen: het zonemodel CFAST en het multizonemodel CONTAM. Na het uitvoeren van meerdere simulaties met verschillende varianten is de conclusie dat ventilatie de drukopbouw en rookverspreiding niet volledig aanpakt. Kuiper beveelt daarom aan om oplossingen in de gebouwstructuur te onderzoeken.

De scriptieprijs was onderdeel van 16e Internationaal Congres Fire Safety & Science. Een tweedaags event waarbij (inter)nationale experts de laatste resultaten, inzichten en ontwikkelingen op het gebied van brandveiligheidsonderzoek, fire safety engineering en innovatieve brandbestrijding presenteren.

De scriptie van Nora download je hier