Hoogste punt De Klinker in Winschoten

29-01-2014

Op 27 januari is het hoogste punt bereikt van cultuurhuis De Klinker in Winschoten. Het gebouw huisvest naast een grote theaterzaal met toneeltoren ook een vlakke-vloer-zaal, de radio- en tv studios van de plaatselijke omroep, een muziekschool, horeca en de bibliotheek.

De toneeltoren is met 25 meter het hoogste punt. Voor de zomer 2014 moet het gebouw klaar zijn. De eerste proefvoorstellingen zullen na de zomer plaatsvinden. Wij adviseerden de akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid van dit nieuwbouwproject.

Akoestische uitdaging

Het door Atelier Pro ontworpen multifunctionele complex is een aardige akoestische uitdaging met al deze gebruikers onder een dak. Zo zijn de studio's opgebouwd als volledige doos-in-doos ruimten net zoals de vier pop-oefen-slagwerk ruimten van de muziekschool. Daarnaast heeft de muziekschool beschikking over een volwaardige danszaal met een akoestisch ontkoppelde vloer.

Dilataties en trillingisolatie

De grote theaterzaal is centraal in het gebouw gesitueerd. De zaal is tot op de keldervloer volledig rondom gedilateerd van de rest van het gebouw om hiermee zo min mogelijk geluiden door te laten. De vlakke vloerzaal is als een zware betonnen doos gepositioneerd op de eerste verdieping en ondersteund door stalen kolommen waardoor trillingoverdracht wordt geminimaliseerd.

Brandveilig maatwerk

Naast de akoestische voorzieningen is het gebouw grotendeels brandtechnisch gecompartimenteerd. Voor de bibliotheek is een groot open volume mogelijk gemaakt door toepassing van een sprinklerinstallatie. De toneeltoren is in samenspraak met de brandweer voorzien van een blusvoorziening waarop van buiten af door de brandweer kan worden aangesloten zodat bij een eventele brand hoog in de toneeltoren deze niet hoeft te worden beklommen om te blussen.

Meer informatie over het project is te vinden op de website van de gemeente.

Contactpersoon: m.wolfert [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20De%20Klinker) (Marcel Wolfert)