Warmtestralingsmetingen vuurtornado

09-11-2015

Van 7 tot en met 14 november 2015 staat het centrum van Eindhoven voor de 10e keer in het teken van het internationaal lichtkunstfestival GLOW. Zo’n vijftig kunstenaars stellen met lichtinstallaties en lichtprojecties hun kunstwerken ten toon voor groot publiek. Vorig jaar trok GLOW zo'n 650.000 toeschouwers.

Één van die kunstenaars is Ivo Schoofs van Kinetic Humor. Met zijn team heeft hij een installatie ontwikkeld die bestaat uit een krachtige vuurbron en 36 industriële ventilatoren in een 12 meter hoge installatie. Met deze installatie wordt tijdens GLOW op spectaculaire wijze het fenomeen van een vuurtornado zichtbaar gemaakt. Ivo heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door vuurverschijnselen in de natuur, waaronder bosbranden.

Bijdrage van Peutz

Een spectaculaire vuurtornado in een stadspark in Eindhoven met grote aantallen bezoekers op korte afstand ...... Dat roept vragen op!
Om een vergunning voor deze activiteit te verkrijgen moest worden aangetoond dat de warmtestraling voor het publiek niet meer dan de 1 kW/m2 mag bedragen. In de testfase van de vuurtornado is op verschillende afstanden de warmtestraling gemeten. Met deze meetgegevens kon de veilige afstand van het publiek tot de vuurtornado worden bepaald.

Zie ook deze link op ons youtube kanaal.

Contactpersonen: d.denboer [at] peutz.nl (subject: Vuurtornado) (David den Boer) en n.vandijk [at] peutz.nl (subject: Vuurtornado) (Niek van Dijk)