Ronald McDonald's Centre wint prijs voor sportgebouwen

20-12-2011

Het Ronald McDonald's Centre in Amsterdam-Noord is een uniek sportcomplex voor gehandicapte kinderen. Onlangs kreeg het Ronald McDonald's Centre de prestigieuze IOC/IPC/IAKS Distinction 2011.

Dat is een prijs voor sportgebouwen, uitgeschreven door het IOC en het IAKS. En daar kunnen we trots op zijn, want Peutz zat in het ontwerpteam. Het Ronald McDonald's Centre is om meerdere redenen een uniek project. Het is het enige sportcentrum in West-Europa dat speciaal ontworpen is voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Daar komt bij dat het complex volledig door sponsoring tot stand is gekomen. Ook Peutz droeg zijn steentje bij.

Bijzondere kinderen, bijzondere ontwerpen
Het ontwerp van het Ronald McDonald's Centre komt van de jonge architect Peer Glandorff (Fact Architects). Vanaf 2006 tot aan de oplevering in 2010 was Peutz betrokken bij het ontwerp- en bouwteam. Samen met de architect, de toekomstig gebruiker en andere ontwerpteamleden hebben we de eerste schetsen uitgewerkt tot ontwerpen die beantwoorden aan de specifieke wensen en behoeften van mensen met een beperking. 'Dat zie je bijvoorbeeld in het zwembad', vertelt Jérôme Eijsackers van Peutz. 'Het zwembad heeft een beweegbare bodem waardoor mensen met een lichamelijke handicap gemakkelijk het water in kunnen. En de sporthal heeft speciale belijning met LED-verlichting, zodat kinderen die slecht zien toch de veldlijnen kunnen onderscheiden.' Peutz adviseerde over de akoestiek, bouwfysica, maar ook over de brandveiligheid en de ontruimingsmogelijkheden. Overal in het complex zijn brede uitgangen. Ook is er een grote lift naar de eerste verdieping, die in geval van nood, grote groepen mensen in veiligheid brengt.

Meer prijzen en nominaties
Naast de prestigieuze IOC/IPC/IAKS Distinction 2011 heeft het sportcomplex de volgende prijzen en nominaties in de wacht gesleept:

- Nomination Hedy d'Ancona Prijs 2012
- Winner Arie Keppler Prijs 2011
- Nomination Nederlandse Bouwprijs 2011
- Winner VKG Architectuurprijs 2010
- Nomination VKG Publieksprijs 2010
- Nomination Gouden Piramide 2010
- Nomination A.A.P. 2010
- Winner BNA JA Award 2006

Contactpersoon: j.eijsackers [at] zoetermeer.peutz.nl (Jérôme Eijsackers)