Project: Markthal Rotterdam

18-10-2014

Woensdag 1 oktober 2014 opende Koningin Maxima onder grote belangstelling de nieuwe Markthal in Rotterdam: een bijzonder gebouw met een unieke functie. Wij bedachten een gebouwconcept dat uitgaat van de natuurlijke krachten: energiezuinig maar met het comfort van een overdekte markt.

De Rotterdammers kunnen nu hun boodschappen doen of spullen verkopen, zonder hinder te ondervinden van te hoge temperaturen, tocht of herrie. En natuurlijk veilig!

Wind als hulpbron

De wind zorgt voor de verse lucht. Door de ventilatiegoten onder de kopgevels stroomt de lucht naar binnen, door de openingen in het dak naar buiten. Uit windtunnelonderzoek bleek dat de wind altijd aan het dak zuigt. En als het windstil is, gedraagt de hoge hal zich als een prachtige schoorsteen die zo'n sterke trek genereert dat de hal royaal wordt geventileerd, zonder dat het tocht rond de marktkramen. Diezelfde schoorsteentrek zorgt ervoor dat, mocht er ooit een brand ontstaan, de rook en warmte zo hoog blijft hangen dat iedereen de hal veilig kan verlaten en de brandweer snel kan blussen.

Kathedraal zonder galm

De grote boog van 40 m hoog bestaat uit 228 appartemten. De binnengevel van de hal is niet alleen een fraai kunstwerk, maar absorbeert ook zoveel geluid dat het in de hal lijkt alsof men buiten loopt. De marktkoopman kan zijn waren aanprijzen zonder dat je daar in de woningen last van ondervindt.

Vanuit de woningen zie je de levendigheid van de markt, maar daar hoef je niet wakker van te liggen. Dat maakt de Markthal tot een unieke combinatie van ogenschijnlijk conflicterende functies die in symbiose met elkaar zijn verweven.

Betrokken partijen

Het gebouw is ontworpen door MVRDV uit Rotterdam en ontwikkeld door Provast.

Contactpersoon: p.wapenaar [at] peutz.nl (subject: Project%20markthal%20Rotterdam) (Peter Wapenaar)