Project: De Hallen Amsterdam

19-02-2015

Op donderdag 5 februari 2015 zijn De Hallen in Amsterdam officieel geopend. Wij waren als integraal adviseur betrokken bij de totstandkoming van dit project, waarbij een voormalige monumentale tramremise werd omgebouwd tot modern centrum voor media, cultuur, mode, horeca en ambachten.Na 20 jaar leegstand heeft de voormalige tramremise waar ooit de eerste elektrische trams van Amsterdam werden onderhouden, een nieuw leven gekregen. Het rijksmonument De Hallen, gelegen midden in de 19e eeuwse stadswijk Amsterdam West tussen de Ten Katemarkt en de Tollenstraat, en gebouwd tussen 1902-1928, bestaat uit 7 grote karakteristieke en monumentale hallen met daaronder een parkeergarage en fietsenstalling, met een gezamenlijk bvo van ca. 22.000 m2.

Diversiteit aan gebruikers

De Hallen kent een grote diversiteit aan gebruikers, zoals bibliotheek de Hallen, Hotel de Hallen, kinderdagverblijf Wereldkids, multimediabedrijf Een Media, De Hallenstudios met 3 tv-studios, bioscoop de Filmhallen met 9 zalen, leescafe Belcampo, diverse horecagelegenheden zoals een Foodcourt, restaurant Remise 47, Meat West en Brasserie halte 3, diverse leer-/werkbedrijven zoals leerbedrjif Building School, Denim Lab, Kinki kappers, de fietsenwerkplaats Recycle, galerie en kunstuitleen Beeldend Gesproken, House of Denim, Kinki Academy en Young Bloods en ontwerpbureau Grand&Johnson.

Door de interne verbindingsassen in het gebouw en de vele openbare functies, met diverse terrassen, is de Hallen een publiek domein geworden en een nieuw sociaal, cultureel en werkend centrum van de wijk. Door de combinatie van dynamische mix van gebruikers en een flexibele invulling van het gebouw kent de Hallen een levendige sfeer met veel gelegenheid tot samenwerking, wisselwerking en multifunctioneel gebruik.

Onze bijdrage

Peutz heeft gedurende het gehele traject tot en met realisatie geadviseerd inzake akoestische, bouwfysische en brandtechnische aspecten. Behoud van het monumentale uiterlijk en karakteristiek was daarbij een leidend uitgangspunt. Vanuit duurzaamheid zijn door Peutz behalve EPC-berekeningen ook GreenCalc toetsen en GPR toetsen uitgevoerd. Het complex is voorzien van WKO met vloerverwarming en vloerkoeling en van zonreflecterende beglazing met gelaagd glas ten behoeve van de geluidwering.

Om in de gerenoveerde gebouwen de energieverliezen te beperken is er na zorgvuldig bouwfysisch onderzoek van de gevel voor gekozen de massieve buitengevels aan de binnenzijde na te isoleren door middel van voorzetwanden en te voorzien van geïsoleerde beglazing in nieuwe kozijnen. Tevens is de buitenzijde van het bestaande metselwerk zoveel mogelijk in de oude staat hersteld. De akoestische afwerking is geïntegreerd onder het bestaande dak.

Gezien de stedenbouwkundige ligging in een door woningen omsloten binnenterrein is bij het ontwerp en de uitvoering aandacht besteed aan beperking van de geluidbelasting naar de woonomgeving, waarbij de benodigde geluidwerende voorzieningen aan de gevels (ramen) en daken zijn gedimensioneerd uitgaande van het monumentale karakter en zoveel mogelijk zijn geïntegreerd zonder vorm en aanzicht van het dak te veranderen. In verband met multifunctionaliteit en toekomstwaarde is voor de voorzieningen daarbij uitgegaan van de hoogste maatgevende interne geluidbelasting.

De brandveiligheidsadviezen betreffen o.a. de ontvluchting, opvangcapaciteit- en loopafstanden en indeling brandcompartimenten. Het gehele complex is voorzien van een sprinklerinstallatie teneinde de brandwerendheidseisen aan de hoofddraagconstructie met 30 minuten te reduceren en daarmee de originele stelen spantconstructies en kolommen in het zicht te kunnen houden.

Contactpersoon: m.luykx [at] peutz.nl (subject: De%20Hallen%20Amsterdam) (Maarten Luykx)