Nieuw: Bouwlawaai in het Bouwbesluit 2012

13-07-2012

Per 1 april 2012 is het nieuwe Bouwbesluit in werking getreden. Een belangrijk nieuw onderdeel is de normstelling voor geluid door bouw- en sloopwerkzaamheden. Bouwlawaai is hiermee verankerd in de wetgeving.

Deze geluideis(en) zijn afgeleid uit de Circulaire Bouwlawaai 2010, die de circulaire uit 1991 verving. Het beoordelingskader voor bouwlawaai is de laatste jaren dus flink gewijzigd.

Inschatting vooraf complexer
De geluideisen voor bouw- en sloopwerkzaamheden zijn afhankelijk van de duur van de activiteiten. Dit maakt het kunnen inschatten of aan geluideisen kan worden voldaan complexer dan het was. Elke situatie levert afhankelijk van de lay out, de routing en de duur van de werkzaamheden een andere beoordeling en toelaatbaarheid van geluidproductie op. Bij funderingswerkzaamheden zoals heien en intrillen zal gedurende een bepaalde tijdspanne relatief veel geluid worden geproduceerd. De geluidbron (kraan met heiblok) verplaatst zich steeds waardoor het immissiegeluidniveau ter plaatse van de te beschermen woningen o.d. verandert.

Op tijd signaleren
Aan de hand van prognosestudies met rekenmodellen, zo nodig aangevuld met metingen in een vergelijkbare situatie, kunnen wij de akoestische consequenties van de bouw- en sloopwerkzaamheden in kaart brengen. Als blijkt dat niet aan het Bouwbesluit kan worden voldaan, dan is het zinvol om dit voorafgaand aan de werkzaamheden te weten. Op dat moment kunnen we immers veelal eenvoudiger voorzieningen voorschrijven waarmee de geluidemissie kan worden beperkt. Bovendien kunnen we tijdig beoordelen of het zinvol is ontheffing aan te vragen bij het bevoegd gezag.

Contactpersoon: g.vanderputten [at] zoetermeer.peutz.nl (Gert-Jan van der Putten)