Laagfrequent geluid: milieuprobleem!

13-02-2013

Onhoorbaar voor de één, ondraaglijk voor de ander: laagfrequent geluid. En dat maakt het direct een ingewikkeld milieuprobleem. Het slachtoffer begrijpt niet dat bijna niemand dat oorverdovende bromgeluid hoort, terwijl anderen niet begrijpen waar het slachtoffer over praat.

De Vereniging Van Milieuprofessionals (www.vvm.info) heeft daarom besloten een speciale subsectie met betrekking tot laagfrequent geluid op te richten. Edwin Buikema van Peutz is voorzitter van deze subsectie.

Handvatten
Laagfrequent geluid is moeilijk te meten en er is geen regelgeving. Edwin Buikema, specialist in laagfrequent geluid: “Slachtoffers willen weten wat ze moeten doen en waar ze met hun klachten terecht kunnen. Ambtenaren weten meestal het fijne er niet van en bedrijven vragen zich af wat ze met de klachten aan moeten.” Voor deze drie groepen wil de VVM handvatten bieden.

Frustrerende bromtonen
Met enige regelmaat verschijnen er berichten over laagfrequent geluid (“bromtonen”) in de media. En als er dan een onderzoek wordt verricht, wordt soms niet eens een bron gevonden. Voor de slachtoffers een erg onbevredigend resultaat, maar ook voor de gemeente als uitvoerder of opdrachtgever van zo´n onderzoek is dat frustrerend.

De subsectie laagfrequent geluid wil nu deze problematiek van alle kanten belichten, zoals de (meet)technische kant, de medische kant en de juridische kant. Het streven is daarbij dat de laagfrequent geluidproblematiek makkelijker kan worden opgelost.

Contactpersoon: e.buikema [at] peutz.nl (Edwin Buikema)