Eerste gebouw zonder industriefunctie BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 gecertificeerd

03-04-2023

Recentelijk heeft Nijkerk Holding BV voor de nieuwbouw van het multi-tenant kantoorgebouw “Project aan het Water” het BREEAM-NL ontwerpcertificaat ‘VERY GOOD’ ontvangen. Dit is het eerste gebouw zonder industriefunctie dat onder de nieuwe richtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 gecertificeerd is.

Overamstel is een inspirerende locatie

Het project wordt gebouwd op het vroegere industrieterrein Overamstel aan de Willem Fenengastraat 16 te Amsterdam en ligt direct aan het water de Duivenrechtsevaart . Het gebouw is ontworpen door MOKA architecten. Het kantoorgebouw van ca. 13.500 m² VVO omvat een kelder, plint en twee torens (totaal 10 bouwlagen). In de torens komen met name creatieve bedrijfsruimte welke beschikken over een eigen buitenruimte. In de plint is ruimte voor commerciële functies. Tussen de torens komt een royale daktuin met uitzicht over het water. In het gebouw wordt tevens voorzien in een inpandige fietsenstalling en parkeergarage.

Project aan het Water 1

BREEAM Expert, Bouwfysica en Brandveiligheid

Onder begeleiding van Peutz als BREEAM Expert heeft het ontwerpteam tal van duurzaamheidsmaatregelen in het ontwerp geïntegreerd. Zo kenmerkt het gebouw zich door de multifunctionele indeelbaarheid, toepassing van energiezuinige installaties en goede ontsluitingsmogelijkheden en toegang tot alternatief vervoer. Ook tijdens de bouw, de uitvoerder van het project is BAM, is verantwoord bouwplaatsbeheer een belangrijk punt. De bouwplaats volgt Bewuste Bouwers met monitoring van het energieverbruik en scheiding van afvalstromen. Peutz is daarnaast in het ontwerptraject van het project ook betrokken geweest als adviseur brandveiligheid en bouwfysica.

 

Project aan het Water 2
De inspiratie voor het gebouwontwerp is ontleend aan de omgeving. De directe ligging aan het water, de vergezichten over Amsterdam vanaf de verdiepingen en het rauwe, creatieve karakter van de directe omgeving maken dit tot een unieke locatie. Vandaar de keuze voor strakke vormen en robuuste materialen als glas, staal, hout en beton.