Brandtesten voor nieuwe vuurwerk transportverpakking

05-06-2013

Peutz ontwikkelt een nieuwe transportverpakking voor vuurwerk. De normaliter gebruikte milieubelastende materialen zoals hardboard en polystyreen komen te vervallen, waardoor de verpakking niet alleen eenvoudiger wordt maar ook milieuvriendelijker doordat minder afval ontstaat.

Het transport van gevaarlijke stoffen over de weg is aan regels gebonden. Vuurwerk valt in de categorie gevaarlijke stoffen. In Nederland dient consumentenvuurwerk tijdens het vervoer en de opslag aan de transportclassificatie 1.4 (ADR) te voldoen. Diverse soorten consumentenvuurwerk vallen zonder aanvullende transportverpakkingen in een zwaardere klasse, zoals bijvoorbeeld klasse 1.3. Door middel van het toepassen van een speciale transportverpakking is het mogelijk dit zwaardere vuurwerk toch als klasse 1.4 te classificeren.

Gecompliceerde transportverpakking

Het nieuwe, eenvoudigere ontwerp bestaat uit een metalen kooi van gaas met spanbanden. Momenteel wordt het zwaardere consumentenvuurwerk middels de algemeen gebruikte transportverpakking als vuurwerk van klasse 1.4 geclassificeerd. Deze huidige verpakking bestaat uit een gecompliceerde metalen kooi van gaas, metalen spanbanden, hardboard, polystyreen en onbrandbaar doek. Deze algemeen gebruikte transportverpakking kent bovendien ook eens een zestal varianten voor verschillende typen vuurwerk (enkelschotsbuizen, pijlen, assortimenten, batterijen en combinaties). Daarmee is sprake van een gecompliceerde transportverpakking.

Brandtesten

Voordat de classificatie van consumentenvuurwerk in de nieuwe transportverpakking plaats kan vinden, dient eerst een aantal brandtesten (zgn. bonfire testen) uitgevoerd te worden. Hierbij wordt het vuurwerk inclusief de transportverpakking in een brandhaard gezet en wordt geregistreerd wat de uitwerking van het ontbrandende vuurwerk naar de omgeving is. Als daarbij aan een aantal specifieke eisen wordt voldaan, dan kan het zwaardere consumentenvuurwerk (inclusief transportverpakking) als klasse 1.4 worden geclassificeerd. Momenteel vinden in China de voorbereidingen voor een serie van deze brandtesten plaats en worden de benodigde vuurwerkartikelen geproduceerd die gebruikt worden bij de testen.

Eenvoudiger en minder afval

Door minder materialen toe te passen, het beperkte aantal varianten en het simpelere gebruik van deze verpakking, wordt het toepassen van de nieuwe transportverpakking veel eenvoudiger met als bijkomend voordeel minder afval bij de winkeliers. Uiteraard zal dit ook tot kostenvoordelen leiden.

Vervolg

In de tweede helft van 2013 zal, uitgaande van positieve resultaten bij de brandtesten, het onderzoek voor de nieuwe versie van de transportverpakking afgerond zijn. Vanaf dat moment kan door de importeur de keuze gemaakt worden tussen het toepassen van de reeds bestaande transportverpakking of de nieuwe versie.

Contactpersoon: h.leenders [at] peutz.nl (Harm Leenders) en c.dahrs [at] peutz.nl (Christiaan Dahrs)