Geluid en woonschepen per 1 juli 2015

02-11-2015

Door een wetswijziging zijn ligplaatsen van woonschepen per 1 juli 2012 "geluidgevoelige terreinen" geworden (met een overgangstermijn van 3 jaar).Vanwege de nadelige gevolgen daarvan is op 1 juli 2015 het Besluit geluidhinder en het Activiteitenbesluit gewijzigd voor dergelijke ligplaatsen: de geluid-grenswaarden zijn met 5 dB(A) verhoogd. Voor dergelijke ligplaatsen in de zone van gezoneerde industrieterreinen is het geldende overgangsrecht verlengd tot het inwerking treden van de Omgevingswet.

Het aanmerken van - in het bestemmingsplan aangewezen - ligplaatsen voor woonschepen als geluidgevoelige terreinen zou voor bedrijven tot knelpunten kunnen leiden. Daarom gold een overgangstermijn tot 1 juli 2015 om knelpunten op te lossen. Die termijn is onvoldoende gebleken. Om die reden is per 1 juli 2015 via een wijzigingsbesluit het Activiteitenbesluit en het Besluit geluidhinder aangepast. Woonschepen bestaan vaak al langere tijd zonder dat dit tot (veel) geluidklachten heeft geleid. Daarom is een hogere geluidbelasting vanuit het oogpunt van milieubescherming verdedigbaar geacht.

Een dergelijke oplossing was niet opportuun voor woonschepen bij gezoneerde industrieterreinen. Voor deze situaties is gekozen voor een verlenging van de overgangstermijn van artikel 1.2, lid 7, Besluit geluidhinder tot het moment dat de Omgevingswet in werking is getreden, met de bedoeling om de geluidproblematiek rond woonschepen en gezoneerde industrieterreinen in die wet definitief te regelen.

Het besluit tot wijziging van het Besluit geluidhinder en het Activiteitenbesluit (geluidsgevoeligheid woonschepen) is op 2 juni 2015 in Staatsblad 2015, nr. 196 gepubliceerd.

Aangenomen mag worden dat het bevoegde gezag bij vergunningverlening aan bedrijven aansluiting zal zoeken bij voornoemde beoordelingssystematiek indien sprake is van een nabij gelegen ligplaats van woonschepen. Dit verdient wel gepaste aandacht in een vergunningprocedure.

Contactpersoon: j.granneman [at] peutz.nl (subject: Geluid%20en%20woonschepen) (Jan Granneman)

Foto: Google Earth