BREEAM-experts maken duurzame gebiedsontwikkeling tastbaar

11-01-2013

Hoe maak je duurzaamheid tastbaar en meetbaar in een grote gebiedsontwikkeling? Dat is de uitdaging waarop het keurmerk BREEAM Gebied een antwoord wil geven. Tony Kessen en Koen van der Nat zijn namens Peutz de eerste gecertificeerde BREAAM Gebiedsexperts.

Afgelopen augustus lanceerde de Dutch Green Building Council (DGBC) het langverwachte keurmerk voor duurzame gebiedsontwikkeling: BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling. Hiermee komt deze beoordelingsmethodiek van duurzaamheid, die al zeer succesvol wordt ingezet bij de nieuwbouw van gebouwen, nu ook beschikbaar voor gebieden. Door de DGBC opgeleide en gecertificeerde experts begeleiden ontwikkelende partijen en gemeenten bij de inzet van BREEAM in hun gebiedsontwikkeling.

BREAAM maakt concreet
Tony Kessen en Koen van der Nat zijn namens Peutz de eerste gecertificeerde BREAAM Gebiedsexperts. Tony Kessen stelt: “Gebiedsontwikkeling is een complex proces waarin alle puzzelstukjes op het juiste moment op de juiste plek samen moeten komen om een project tot een succes te maken. Het gaat dan om het ruimtelijk programma, de financiering, mensen, milieu en procedures. Én natuurlijk duurzaamheid! In de praktijk blijkt het toch moeilijk om duurzame ambities vast te houden tijdens een langdurig gebiedsontwikkelingsproces en om ze voldoende concreet te maken. Het nieuwe BREEAM-label en de gecertificeerde experts helpen hierbij en zorgen ervoor dat we allemaal dezelfde taal spreken als het over duurzaamheid gaat.”

Aanjager
Met behulp van BREEAM worden nieuwe gebiedsontwikkelingen beoordeeld op hun duurzaamheid op 46 aspecten verdeeld over people, planet en profit. Dit levert een score op van 1 tot 5 sterren.

De meerwaarde van een certificaat voor een gebiedsontwikkeling kan velerlei zijn. Voor gemeenten, provincies en de rijksoverheid kan het de bevestiging zijn van gerealiseerde duurzaamheidsambities. Of een verantwoording aan een gemeenteraad of inwoners. Voor private partijen kan het een signaal zijn naar beleggers, gebruikers en opdrachtgevers. Maar het kan natuurlijk ook gewoon een expressie zijn van een intrinsieke behoefte om duurzaam te ontwikkelen en het resultaat onafhankelijk te laten toetsen.

“De score zegt niet alleen iets over de duurzaamheid van een gebied, maar maakt ook onderlinge vergelijking mogelijk. Nu al zie je dat er competitie ontstaat om duurzamer te zijn dan de ander. Op die manier werkt het keurmerk niet alleen als meetmethode, maar ook als aanjager van duurzaamheid!”, aldus Koen van der Nat.

Peutz leverde aan verschillende onderdelen van het nieuwe BREEAM-keurmerk een inhoudelijke bijdrage. We informeren u graag verder over duurzame gebiedsontwikkeling.

Contactpersoon: t.kessen [at] peutz.nl (Tony Kessen)