Verduurzaming kantoor Zoetermeer

22-03-2016

Het kantoorgebouw in Zoetermeer wordt momenteel opgeknapt en verduurzaamd. Nieuwe kleuren, nieuwe vloerbedekking, nieuwe verlichting en minder kasten: niet minder dan een metamorfose.

Het interieurontwerp is gemaakt door Floor Thier en Evelyne Lankhorst van Studio Leon Thier Architecten.

Het pand aan de Paletsingel is in drie fasen gebouwd en daardoor steeds verder uitgebreid. Het oudste deel, uit de begin jaren negentig, was nog voorzien van TLD-verlichting. Deze TL's zijn nu allemaal vervangen door LED-tubes. Het elektriciteitsgebruik neemt daardoor met circa 65% af. Bovendien geeft het een rustiger en mooier lichtbeeld. Eerder waren alle kantoorkamers in het gebouw al voorzien van aanwezigheidsdetectie en de gangen van LED-verlichting. Sinds 2013 liggen op de drie dakdelen 82 PV-panelen met een vermogen van 20,5 kW.

Alle kantoorkamers worden voorzien van Interface Microsfera tapijttegels; de duurzaamste tapijttegel ter wereld. De CO2-voetafdruk van deze tegels is slechts 3 kg CO2-equivalenten/m2. Ter vergelijking: ten opzichte van een tapijttegel met 100% gerecycled nylon is de voetafdruk minder dan de helft. De zeer lage VOC-emissies (<100μg/m³ na slechts drie dagen) hebben een positieve invloed op de binnenluchtkwaliteit.

Alle interne werkprocessen zijn al jaren volledig digitaal waardoor het papiergebruik zeer sterk is teruggedrongen. De behoefte aan kastenruimte is daardoor ook verminderd.

De werkzaamheden zijn in oktober 2015 gestart en zullen naar verwachting in maart 2016 worden afgerond. Op de vestiging in Zoetermeer zijn ruim 70 personen werkzaam.

Meer informatie: j.eijsackers [at] peutz.nl (subject: Verduurzaming%20kantoor%20Zoetermeer) (Jérôme Eijsackers)