Conservatorium Groningen

07-04-2016

Met het schroeven van de eerste paal is op 5 april een start gemaakt met de bouw van het vernieuwde conservatorium te Groningen. Deels worden er in het conservatorium nieuwe ruimten ondergebracht maar ook de bestaande ruimten, thans nog ondergebracht aan de Radesingel, worden naar de nieuwe locatie aan de Meeuwerderweg verplaatst. Het betreft onder andere ensembleruimten, drumruimten, muzieklesruimten, kleine oefenruimte, een vlakke vloer zaal, een Jazz club en een professionele geluidopname studio. Deze studio voldoet volledig aan de eisen van de ITU - R BS 1116-1 en is geschikt voor zowel surround (3/2) als stereo (0/2) opnamen en vormt het paradepaardje van het conservatorium.

Een hele uitdaging

Het overgrote deel van de nieuwbouw cq uitbreiding bestaat uit in akoestisch opzicht spannende ruimten. In elk van deze ruimten kunnen relatief hoge geluidniveaus optreden bij het beoefenen van muziek en in de naastgelegen ruimte kan het voorkomen dat het daar juist heel stil moet zijn. Dit heeft er onder andere toe geleid dat er in totaal ruim 10 doos-in-doos ruimten zijn ontworpen die geheel akoestisch ontkoppeld zijn van de rest van het gebouw. Extra spannend is het ontwerp van een Jazz-club op de begane grond met daar boven de opname studio. Vanzelfsprekend is de studio een doos-in-doos ruimte maar ook de Jazz club is op een gelijke wijze ontworpen. Dit resulteert in de benodigde dubbele dilataties om de geluidoverdracht voldoende te kunnen reduceren.

Hindernis

Tegelijk met het afronden van het ontwerp werd de invloed van aardbevingen in het noorden bekend. Besloten werd de verbouw en nieuwbouw aardbevingsbestendig te maken. Hierdoor is het ontwerp aanzienlijk aangepast en is zelfs extra ruimte rondom de locatie vrij gemaakt om de voetprint en het ontwerp in aardbevingsbestendig opzicht te kunnen optimaliseren. Dit alles heeft er toe geleid dat de bouw enige vertraging heeft opgelopen maar nu wel op de toekomst is voorbereid.

De opdrachtgever is de Hanzehogeschool te Groningen. Het ontwerp is getekend door BDG-Architecten te Zwolle. De constructie door Wassenaar Ingenieurs bv en de installatie door Valstar-Simonis bv. De bouwdirectie wordt gevoerd door Project en bouwmanagement Giezen bv. Wij verzorgen de bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid van ontwerp tot en met oplevering.

Contactpersoon: m.wolfert [at] peutz.nl (subject: Conservatorium%20Groningen) (Marcel Wolfert)