Staatsoper, Berlijn

foto: 
Peutz

Staatsoper Unter den Linden is een operagebouw aan de Unter den Linden boulevard in Berlijn. Het gebouw stamt uit 1742. Vanaf 2010 tot op heden wordt het gerenoveerd. Hierbij worden zowel het operagebouw zelf als de aanliggende kantoren gerenoveerd. Ook is er een nieuw gebouw met repetitieruimtes achter het oude opslaggebouw gerealiseerd.

Verborgen gallerij

Het belangrijkste doel van de renovatie van de operazaal is om het monumentale karakter te behouden en tegelijkertijd de akoestiek van de zaal flink te verbeteren. Visueel gezien is de meest opvallende verbetering de vergroting van het volume van de zaal met 50%. Dit wordt gerealiseerd door een geluidsreflecterende gallerij boven het publieksgedeelte op de plek waar eerst een zolder was. Op deze manier kan het dak op dezelfde plek blijven. Het historische plafond van de zaal is wel 5 meter verhoogd, en wordt visueel met de rest van de zaal verbonden door een akoestisch transparant doek, waardoor de geluidsreflecterende gallerij verborgen wordt.

Schaalmodel onderzoek

Daarnaast is er een uitgebreide analyse gemaakt van de andere aspecten van de zaal, zoals de materialen die gebruikt worden in de zaal, met behulp van berekeningen en schaalmodellen. Ook wordt er een elektro-akoestisch systeem geinstalleerd als onderdeel van het audio-visuele ontwerp.

1:10 Schaalmodel operazaal voor aanvang van de renovatie

1:10 Schaalmodel van het ontwerp met verhoogd plafond en geluidsreflecterende gallerij

Om de omstandigheden voor musici te perfectioneren is het gebouw zowel intern als extern goed geisoleerd. Daarnaast is er ook gekeken naar het installatiegeluid op het podium en is het thermisch comfort op het podium en in de zaal onderzocht met behulp van CFD berekeningen.

Zie ook:
Reportage: über den Saniersarbeiten Staatsoper Unter den Linden
Staatsoper Berlijn in Klokhuis
Staatsoper Berlijn in de Kennis van Nu

Opdrachtgever: 
Senatsverwaltung für Stadtentwicklung Berlin
Stad: 
Berlijn
Land: 
Duitsland
2017