De Nieuwe Kolk, Assen

De Nieuwe Kolk te Assen is een multifunctioneel gebouw met onder andere een theatercomplex, vijf bioscoopzalen, een bibliotheek, een cultuurportaal met horecavoorzieningen, een centrum voor beeldende kunst, een parkeergarage, kantoren en woningen. Het theatercomplex omvat een theaterzaal met 850 zitplaatsen en een multifunctionele vlakke vloerzaal met 250 zitplaatsen. Deze laatste is tevens geschikt voor (luide) pop- en houseconcerten.

Openheid gebouw

Gezien de verschillende functies is bijzonder veel aandacht besteed aan de geluidisolaties tussen de functies onderling. De kleine zaal bevindt zich op de eerste verdieping, deels direct onder de woningen en direct grenzend aan de bibliotheek. Tevens bevindt deze zaal zich op relatief korte afstand van de grote zaal. Om onderlinge geluidhinder te voorkomen is de kleine zaal opgebouwd uit een zeer zware betonnen doos welke trillinggeïsoleerd op kolommen in de bibliotheek staat. Afgezien van de kolommen is de betonnen doos volledig gedilateerd van de rest van het gebouw en bevindt zich boven deze doos nog een extra dak.

Bijzonder aan het gebouw is ook de openheid; de foyers van de multifunctionele zalen en van de bioscopen staan in open verbinding met onder andere de bibliotheek en de centrale hal. Om een goed beeld te krijgen van de optredende geluidniveaus in de bibliotheek ten gevolgen van de foyers is een 3-dimensionaal akoestisch rekenmodel opgesteld. Ook het akoestisch ontwerp van de theaterzaal is ontwikkeld met behulp van een 3D stralenmodel.

Opdrachtgever: 
Bam Utiliteitsbouw
Stad: 
Assen
Land: 
Nederland
2012