De Karel Doorman, Rotterdam

De Karel Doorman is de renovatie van het winkelgebouw Ter Meulen, met daarboven een toegevoegd ‘glazen’ woongebouw tot 70 meter hoogte. Op een schier onmogelijke plek in het centrum van Rotterdams zijn 114 woningen toegevoegd.

De Karel Doorman is tevens een bijzonder project omdat de nieuwbouw letterlijk op de kolommen van het bestaande gebouw is gezet. Dit is mogelijk door een combinatie van een extreem lichte stalen optopconstructie en door extra draagvermogen vrij te maken in het bestaande gebouw. Het gekozen bouwsysteem van stalen kolommen, gips scheidingswanden en houten vloeren heeft bovendien een zeer grote flexibiliteit, maar bracht wel de nodige akoestische uitdagingen met zich mee.

De nieuwbouw bestaat uit een glazen buitenhuid met daarop aangebracht een vitrage print, door middel van zeefdruktechniek. Achter deze glazen schil bevinden zich de loggia’s en galerijen. De ca. 23.000 m² is ontworpen door Ibelings van Tilburg Architecten.

Bijdrage van Peutz

Door Peutz is de akoestische kwaliteit van de vloer beproefd in het akoestisch laboratorium, waarbij met name de bouwkundige knoop waar vloeren en wanden samenkomen als kritisch onderdeel van de vloer is opgemerkt.

Verder heeft Peutz de bouwfysische advisering gedaan van de woningen, waaronder de opwarming achter de glazen huid. Voor zowel het woongebouw alsook voor de bestaande winkelruimten heeft Peutz de brandveiligheidsconcepten uitgewerkt, inclusief de interactie tussen brandruimte en staalconstructie.

Stad: 
Rotterdam
Land: 
Nederland
2012