Gerechtsgebouw, Zwolle

foto: 
Peutz

De renovatie en nieuwbouw van het gerechtsgebouw heeft een lange aanlooptijd gehad. Al vanaf de jaren '80 bleek behoefte aan uitbreiding. In 2006 werd Rob Hootsmans als architect ingeschakeld. De nieuwbouw is op 3 juni 2013 officieel in gebruik genomen. Het gerenoveerde bestaande rechtbankgebouw uit 1977 is in mei 2016 in gebruik genomen. Op 10 september 2016 is het gehele complex van de rechtbank officieel geopend.

Het bestaande, monumentale Krüger-gebouw wordt gekenmerkt door een imposante uitstraling, bedoeld om bezoekers onder de indruk te brengen van de onaantastbare rechtspraak. Als tegenhanger is het nieuwe gebouw ontworpen met een open, transparante gevel, waarmee bezoekers en passanten zicht hebben op de handhaving van recht en orde.

Bijdrage van Peutz

Vanaf de eerste schetsen werden wij betrokken bij de ontwerpen van de nieuwbouw, de renovatie van het Krügergebouw en de ontwikkeling van de innovaties binnen het gerechtsgebouw.

Voor de glazen gevels zijn verschillende componenten gecombineerd tot een integraal systeem. De thermische isolatie, zonwering, lichttoetreding en ventilatie zijn uitgebreid getest in onze laboratoria voordat tot uitvoering is overgegaan.

Het brandveiligheidsconcept voor het nieuwe gebouw is de basis geweest voor de renovatie: voor het Rijksvastgoedbedrijf stond vast dat het monumentale Krügergebouw op het gebied van veiligheid niet mocht achterblijven. Zowel de nieuwbouw als de renovatie zijn uitgevoerd met een sprinklersysteem.

De zittingzalen zijn als eerste in Nederland uitgevoerd als digitale zittingszaal, met audio- en videoapparatuur waarmee verdachten of getuigen kunnen worden gehoord vanaf andere locaties, bijvoorbeeld vanuit het buitenland.

Tot en met de oplevering en inhuizing heeft Peutz de begeleiding verzorgt, de advisering van wijzigingen, de controle van de uitvoering en de metingen van uiteenlopende kwaliteitsaspecten.

Opdrachtgever: 
Rijksvastgoedbedrijf
Stad: 
Zwolle
Land: 
Nederland
2016