Deutsche Oper am Rhein, Düsseldorf

Het monumentale pand van de Rheinoper Düsseldorf werd gemoderniseerd in de periode van 2006-2007. In 2011 heeft tevens een orkestbakvergroting plaatsgevonden. Doel van de orkestbakvergroting was voldoende ruimte te realiseren voor de musici bij 'grote' opera's van bijvoorbeeld de componisten Richard Wagner en Richard Strauss. Om dit te bereiken moesten de voorste 29 zitplaatsen in de zaal wijken. Tegelijkertijd was de inzet om voor de musici de akoestiek van de orkestbak te verbeteren.

Bijdrage van Peutz

Bij de renovatie heeft Peutz onder meer de ruimteakoestische aspecten van de vergroting van de orkestbak verzorgd. Tevens is het ontwerp vervaardigd van de audiovisuele installaties in de orkestbak en de slechthorenden installatie in de zaal.

Peutz heeft hiervoor de akoestische consequenties van te voren met behulp van computersimulaties en uitgebreide akoestische metingen voorspeld en optimale maatregelen voorgesteld om de zaalakoestiek van de nieuwe orkestbak, en daarmee het samenspel van de orkestmusici, te verbeteren en de luidsterkte in de bak te verminderen.

De orkestbak is voorzien van diffusoren, de prosceniumwanden reflecteren beter naar het orkest en onder het plafond zijn reflectoren aangebracht. De musici reageerden enthousiast over de bereikte verbetering van de zaalakoestiek.

Opdrachtgever: 
Gemeente Düsseldorf
Stad: 
Düsseldorf
Land: 
Duitsland
2011