Bernhoven ziekenhuis, Uden

foto: 
Iemke Ruige M.A. Amstelveen

Het Bernhoven ziekenhuis bestaat uit meerdere bouwdelen met elk een eigen specifieke functie, die onderling verbonden zijn. Het gebouwontwerp heeft een flexibele inrichting zodat het eenvoudig kan inspelen op mogelijke veranderingen in de zorg. Het moderne gebouw omvat onder meer een entreegebouw, een consulting omgeving, een hotelgebouw, een onderzoeksgebouw en een Hot Floor gebouw met onder andere de operatiekamers en de intensive care. Het facilitaire en medisch ondersteund deel van het ziekenhuis is gehuisvest in een apart gebouw.
Het ziekenhuis is opgeleverd in 2012. Het ziekenhuis omvat circa 55.000 m2 GBO en is ontworpen door architectenbureau De Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs te Rotterdam.

Healing environment

Peutz is vanaf het begin van het plan tot en met de oplevering nauw betrokken geweest als bouwfysisch adviseur. Tijdens het ontwerpproces is nadrukkelijk aandacht besteed aan de 'healing environment' die een ziekenhuis moet zijn. Bij de inrichting en interieurkeuze is gebruik gemaakt van kleuren en materialen welke de natuur weergegeven. Bijzonder is het zogenaamde hotelgebouw, waar patiënten na een operatie of behandeling in een gastvrije en sfeerrijke omgeving kunnen aansterken. Door een uitgekiend gevelontwerp waardoor ook vanuit bed goed uitzicht naar buiten mogelijk is en de materiaalkeuze ogen de kamers als een hotelkamer. In een 'healing environment' is akoestische kwaliteit ook één van de pijlers. Door een uitgekiende gebouwopzet en zorgvuldige keuze van materialen is overal in het gebouw een aangenaam akoestisch klimaat gerealiseerd.

Opdrachtgever: 
De Jong Gortemaker Algra Architecten
Stad: 
Uden
Land: 
Nederland
2012