WK Voetbal-akoestiek

13-06-2014

Op 13 juni start het Nederlandse elftal het WK voetbal tegen Spanje in het nieuwe stadion Fonte Nova te Salvador, Bahia. Precies van dit stadion rolden in de herfst van 2011 de tekeningen bij Peutz binnen met het verzoek om berekeningen uit te voeren ten aanzien van een aantal akoestische aspecten.

Arena als voorbeeld

Een belangrijke doelstelling was om het nieuwe stadion van EC Bahia niet alleen voor voetbalwedstrijden in te kunnen zetten, maar ook voor evenementen als popconcerten. Door veel stadions wordt de Amsterdamse Arena als een goed model gezien voor een multifunctioneel gebruik en exploitatie. Dit model volgend werd het voor de initiatiefnemers gauw duidelijk dat voor een breed scala aan activiteiten ook andere eisen gelden dan voor een voetbalstadion alleen.

Waarmee rekening te houden

Voor popconcerten is een goede ruimteakoestiek onontbeerlijk. Op basis van onderzoek en onze ervaringen in vergelijkbare stadions weten we dat voor grootschalige muziekevenementen in een volume van 1.200.000 m³ een nagalmtijd van 3,5 s ideaal is. Dat kon in dit geval met relatief weinig extra voorzieningen gerealiseerd worden. Daarnaast is het ontwerp van een halfopen stadion in een bebouwde omgeving kritisch ten aanzien van de geluidemissie naar de omgeving. Voor verschillende activiteiten hebben wij de geluidemissie berekend en adviezen verstrekt om binnen de Braziliaanse wetgeving voor geluidemissie te kunnen opereren.

Het prachtige stadion is in 2013 opgeleverd. En nu is het natuurlijk duimen dat "onze" voetballers hier een uitstekende prestatie zullen neerzetten.

Contactpersonen: m.lautenbach [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20wk%20voetbalakoestiek) (Margriet Lautenbach) en e.debeer [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20wk%20voetbalakoestiek) (Eugene de Beer)