Nationaal Militair Museum geopend

12-12-2014

Zaterdag 13 december opent het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM) in Park Vliegbasis Soesterberg haar deuren voor het publiek. Koning Willem-Alexander voltrok de officiële opening al eerder, op 11 december. Het NMM is een van de grotere zgn. PPS-projecten die de afgelopen tijd zijn gerealiseerd.

Bijzondere collectie

Het museum huisvest op zo'n 35.000 m² een collectie bestaande uit pantservoertuigen, helikopters, gevechtsvliegtuigen, tanks, uniformen, schilderijen, oude drukwerken en gebruiksvoorwerpen. De collectie is een samenvoeging van de objecten uit het voormalige Militaire Luchtvaart Museum uit Soesterberg en het Delftse Legermuseum.

Bijzonder ontwerp

Het spectaculaire dak van 110 bij 250 meter is geïnspireerd op de constructie van baileybruggen. Maar liefst 3.240 zonnepanelen op het dak wekken een kwart van de eigen energiebehoefte op. Het museumgebouw is geheel van imposante glazen gevels voorzien. Daardoor ontstaat vanuit het museum een vrij uitzicht op de omringende natuur en de landingsbanen. In het daglicht komt de collectie voertuigen en vliegtuigen bovendien goed tot z'n recht. De expositieruimten hebben ondanks hun enorme volume een uitstekende akoestiek.

Onze bijdrage

Wij waren als adviseur van het consortium onder aanvoering van bouwbedrijf Heijmans betrokken bij het ontwerp van het museumgebouw en het bijbehorende museumdepot. Wij verzorgden onder meer het brandveiligheidsconcept en bedachten bouwfysische en akoestische ontwerpoplossingen om de collectie binnen het gebouwconcept optimaal te laten uitkomen. Wij adviseerden ten aanzien van de duurzaamheid van het project en voerden o.m. energieprestatie berekeningen uit. De energieprestatie (E/E) van dit gebouw is ca. 0,24 wat een knappe prestatie is gelet op het relatief hoge energiegebruik dat veelal gepaard gaat met de klimatisering en verlichting van musea.

Betrokken partijen

Het ontwerp van het museum is verzorgd door Felix Claus Dick Van Wageningen architecten. Het landschapsontwerp is gemaakt door H+N+S Landschapsarchitecten. Heijmans werkt in een zogenaamde DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain & Operate) overeenkomst de komende 25 jaar samen met het Ministerie van Defensie aan het succes van het museum.

Contactpersoon: c.esmeijer [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20nmm%20geopend) (Casper Esmeijer)