Laatste mogelijkheid registratie onder BREEAM richtlijn 2011

02-10-2014

Door de Dutch Green Building Council is op 8 september de nieuwe richtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 gelanceerd. Tot en met 8 oktober 2014 kunt u uw project echter nog registreren onder de richtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw 2011.

De nieuwe versie van de beoordelingsrichtlijn vervangt de beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw 2011. De nieuwe richtlijn is volgens de DGBC duidelijker en gebruiksvriendelijker, daarnaast zijn nieuwe functies toegevoegd zoals logiesfuncties en bijeenkomstfuncties.

Greenlease

In de beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 zijn veel opmerkingen uit de markt verwerkt. Dit heeft onder andere geleid tot het invoeren van het zogenaamde “Greenlease”-concept. Dit concept kan toegepast worden als ontwikkelaars gebouwen realiseren waarvan de eindgebruiker nog niet (volledig) bekend is, zoals bijvoorbeeld winkelcentra of kantoorpanden met huurders.

Credits gewijzigd

Voor de nieuwe beoordelingsrichtlijn zijn ook alle credits opnieuw beoordeeld. Getracht is door middel van zorgvuldig aangepaste creditteksten de consistentie in de credits te verbeteren, de begrijpelijkheid te verhogen en onduidelijkheden weg te werken. Door de inhoudelijke wijzigingen zal het waarschijnlijk voor veel credits lastiger worden om de credits te behalen.

Registreren onder de beoordelingsrichtlijn 2011 of 2014?

Naar verwachting wordt met de nieuwe beoordelingsrichtlijn 2014 gemiddeld genomen een lagere score behaald dan met de beoordelingsrichtlijn 2011. Een project dat uiterlijk 8 oktober 2014 wordt geregistreerd bij de DGBC mag nog met de beoordelingsrichtlijn 2011 worden beoordeeld. De registratie blijft 5 jaar geldig, het oplevercertificaat dient dan uiterlijk 8 september 2019 behaald te zijn. Op elk moment kan alsnog worden overgestapt naar de BREEAM-NL beoordelingsrichtlijn 2014.

Indien u voornemens bent een project volgens de BREEAM-methodiek te certificeren en u heeft het project nog niet aangemeld bij de DGBC, neem dan vóór 8 oktober 2014 nog contact op met een van onze BREEAM-Experts om de beste strategie voor uw project te bepalen!

Contactpersonen: m.vanbeek [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20Breeam%202014) (Marco van Beek) en j.hesen [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20Breeam%202014) (Jeroen Hesen)