Koningin Maxima opent ROC Kanaleneiland

02-04-2014

Op 27 maart is door Koningin Maxima het nieuwe gebouw van het ROC Midden Nederland op Kanaleneiland in Utrecht officieel geopend. Met een druk op de Enter knop van een groot toetsenbord onthulde zij een kunstwerk in de centrale hal van de ontdekkingsreiziger Marco Polo met het thema "Leren is ontdekken". Het pand aan de Marco Pololaan is het nieuwe thuis van de studenten en medewerkers van het Business & Administration College en ICT College.

De school heeft een oppervlakte van circa 12.000 m2 en bestaat uit onderwijsruimten en enkele ruimten. Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen en wordt gekenmerkt door een centraal gelegen atrium over de volledige hoogte. In het atrium is prominent een uitnodigende trap aanwezig die door de leerlingen wordt gebruikt. Tevens is een half-verdiepte stallinggarage gerealiseerd. De school beschikt over een energie-efficiënt ventilatieconcept. De EPC is 42% lager dan de geldende eis uit het Bouwbesluit.

Kanaleneiland centrum

Het ROC maakt onderdeel uit van deelgebied 3 van de as Kanaleneiland Centrum. Dit deelgebied bestaat verder uit een bibliotheek, een centrum Jeugd en Gezin, 36 appartementen, 52 eengezinswoningen, twee ondergrondse stallinggarages van elk 3000 m2 en een woontoren van ruim 50 meter hoog. Deze gebouwen zijn inmiddels in aanbouw of moeten nog worden gerealiseerd. De totale investering in deelgebied 3 is circa 50 miljoen euro. Het totale plan Kanaleneiland Centrum bestaat uit zes deelgebieden waarvan deelgebied één aan de kant van de Prins Clausbrug al gerealiseerd is.

Het gebouw is ontworpen door DKV Architecten en gebouwd door aannemer Jurriëns Bouw. Pieters Bouwtechniek was de constructeur. Heijmans ontwikkelde het gebouw.

Onze bijdrage

Wij hebben voor dit deel van Kanaleneiland het bestemmingsplan opgesteld en zijn als integraal adviseur betrokken bij het bouwproject van deze ROC. De adviesdiensten hebben betrekking op bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid, duurzaamheid, energie, installatieconcept, windhinder en bezonning.

Contactpersoon: j.eijsackers [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20ROC%20kanaleneiland) (Jérôme Eijsackers)