Geslaagd eerste concert in hernieuwde Vereeniging

06-10-2015

Zondagmiddag 4 oktober 2015 vond het eerste concert plaats in de gerenoveerde Vereeniging te Nijmegen. Het Gelders Orkest liet met Mahlers Das Lied von der Erde met solisten Anna Larsson (mezzosopraan) en Mati Turi (tenor) duidelijk horen hoe de hernieuwde Vereeniging in al haar facetten klinkt. 

De uitvoering van Das Lied von der Erde was bijzonder fraai. De lage strijkers klonken vol en warm, de violen en het hout helder en volwassen. Het koper en de zang waren goed in balans met het orkest. De slotfrase "Ewig...Ewig...." stierf langzaam weg om te eindigen in de stilte van de zaal.

Doordat de renovatie in meerdere fasen uitgevoerd moest worden, moest de zaal het afgelopen jaar doen met tijdelijke voorzieningen rond het podium. Het was daarom een genot om te kunnen luisteren naar de nieuwe Vereeniging, waarbij de nieuwe podiumomgeving zowel het gebruik van de uitgebreide en verbeterde toneeltechniek mogelijk maakt, als qua vormgeving meer teruggrijpt op het verleden. Om tot dit ontwerp te komen is er onder meer een akoestisch onderzoek uitgevoerd in de zaal zelf. Normaal gesproken is zoiets niet mogelijk en wordt er in het laboratorium een schaalmodel van de zaal gebouwd. Het onderzoek in een echte zaal, schaal 1:1, was heel bijzonder. Middels verplaatsbare elementen konden verschillende configuraties worden opgebouwd en meettechnisch beproefd. De beste opstelling werd ook nog beproefd tijdens een proefrepetitie met HGO.

Vervolgens is het podium, tegelijk met het gehele foyer- en restaurantgebied in slechts een paar maanden tijd omgebouwd. Ook is de hele zaal opnieuw geschilderd. De aanloop naar het eerste concert was daardoor bijzonder spannend. Vijf dagen voor het eerste concert stond het podium nog in de steigers. De dag ervoor konden we pas het resultaat meten. De meetresultaten zien er uitstekend uit, het concert klonk geweldig, en dat alles binnen een heel nieuwe, verfrissende ambiance met ruime theatertechnische mogelijkheden. De Vereeniging is klaar voor de toekomst.